Енциклопедия

Раздел Статии:

8 практични съвета за стайните растения

8 практични съвета за стайните растения
  1. Не размествайте без да се налага саксиите. Листата на цветята винаги се насочват към светлината и ако често изменяте положението им, могат да се получат смущения в развитието.
  2. Ако пръстта в саксиите изсъхне, смесете я с малко дървени стърготини или с речен пясък.
  3. Не прекалявайте с поливането. Излишната вода, която растението не е попило, трябва след 2-3 часа да се изхвърли от подложката на саксията. От прекомерната влага младите корени започват да гният.
  4. Ако въздухът в стаята е сух, най-вече от парното, веднаж месечно наливайте в саксиите по половин литър мляко. Това е един много добър начин за подхранване на растението.
  5. За да имат листата на фикуса блясък и хубав зелен цвят, сипете една чаена лъжичка рициново масло до самия корен на стъблото.
  6. Не изхвърляйте водата от домашния аквариум. С нея поливайте цветята.
  7. Редовно отстранявайте праха от листата, за да могат да дишат. Растенията с дебели листа изтривайте веднаж седмично с мокра гъба, а след като изсъхнат, ги намажете с тампон от памук, натопен в бира. Това ще им даде блясък и ще ги запази до известна степен от прахта.
  8. Ако фикусът е с малко листа или расте само на височина, в същата саксия посадете някакво увивно растение – например бръшлян.
 | Views: 429 | Прочетено във Вестник за градината