Енциклопедия

Раздел Статии:

Ядливите цветя – сензация в готварството

Ядливите цветя – сензация в готварството

В последните години не е необичайно да видите как майсторите-готвачи украсяват блюдата си с цветчета от теменужки, латинки и много други градински цветя. Това обаче не е нищо ново. Ядливите цветя се използват от векове в кухните по цял свят, особено в азиатската, близкоизточната и европейската кухня, но има документирани примери на консумацията им още във времената на Древен Китай и Древна Гърция. Първоначално те са се консумирали с лечебна цел, но после хората са открили, че тези цветя имат и отличен вкус.

Съвременната кухня ги е преоткрила и ги използва не само заради вкуса им, но и за да създава смели и интересни блендове от аромат и цвят. Перфектен пример е невенът, за който още от античността е известно, че има антиспазматични свойства и цъфти единствено на първия ден на всеки летен месец.Не е нужно много време, за да започнете да харесвате и отличния му вкус, тъй като той е много сходен с друга, по-скъпа съставка – шафрана. През вековете, той е започнал да се появява в многобройни ястия, от рода на супи, към които добавя цвят.

 

Кои са ядливите цветя?

 

Има огромен избор и той до голяма степен зависи от личния вкус и изисквания. И все пак някои от по-известните видове са анасон, ябълков цвят, артишок, цветове на чесън и лук; монарда, бегония, невен, лайка, маргаритка, карамфил, цикория, здравец, гладиола, виолетка, лавандула, мента, трицветна теменуга, риган и мащерка.

 

Отгледайте си сами

 

Никак не е трудно сами да си отгледате ядливи цветя, стига да спазвате някои прости правила:

Първо, препоръчително е да използвате почва с pH в диапазона между 5.5 и 6.5, с предпочитание към леко киселинния тип. Тя би трябвало да бъде покрита с няколко сантиметра слама, готова да задържи влагата, която трябва да е постоянна и да се поддържа непрекъснато висока.

После идва най-трудната част: никакви химически пестициди или торове. Ядливите цветя трябва да се отглеждат по естествен път, защото освен другото те и не бива да се мият.

Цветята от този тип трябва да се берат само когато са напълно разцъфнали и изцяло отворени, така че трябва да са прясно набрани и продадени в същия ден. За да ги запазите пресни след брането, поставете абсорбираща хартия, овлажнена с вода, в добре затворен пластмасов пакет и пъхнете цветята вътре.

Като алтернатива можете да ги замразите, но ще се наложи да ги използвате в момента, в който ги извадите от фризера, вероятно върху гореща супа, която междувременно да ги затопли до стайна температура.

Друга възможност е да ги изсушите, стига да ги използвате в ястия, които ще ги овлажнят отново до цветния им вид. Никой не обича да дъвче сушени венчелистчета!

 

Кои са най-често използваните ядливи цветя…Вижте повече

 | Views: 471 | Прочетено във Вестник за градината