Енциклопедия

Раздел Статии:

Шафранът – цар на подправките

Шафранът – цар на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специален вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и заради своята лечебна сила.

 

Само за знатни

 

В средните векове шафранът е бил ценен повече от златото. Древните  лекари смятали, че шафранът въздейства на всички човешки органи и освен това ефективно обновява кръвта. В индийската медицина тази ярко оранжава подправка предписвали при нередовен и болезнен мензис, при климактериум, импотентност, безплодие, анемия, увеличие на черния дроб, истерия, депресия, невралгия, радикулит, кашлица, хроническа диария. Тоест практически при всяка болест. При това шафранът високо се е ценил не само на Изток. Петър I дори издал специална заповед за добавяне на шафрана във всички ястия, тъй като неговата миризма и вкус ободряват и здравите, и болните. И днес в някои азиатски страни с шафран лекуват болести на черния дроб, стомаха, гинекологични заболявания, а също така се прилага като стимулиращо и антиспазмолитично средство.

 

Лечител на бездетните

 

Също е известно, че шафранът влияе благотворно на женската репродуктивна система. Знаменитият древен лекар Авицена веднъж дал шафран на жена, която не можела да започне раждането и тя веднага родила. Обаче въпреки всичко шафранът по време на бременност е противопоказен, защото може да предизвика изхвърляне на плода (аборт). Опасно е и да се използва шафранът в големи дози, защото могат да се проявят неговите наркотични свойства.

 

Шафран можете да си произведете самиВижте повече

 

 | Views: 497 | Прочетено във Вестник за градината