Енциклопедия

Раздел Статии:

Червен паяк пламти в градината

Червен паяк пламти в градината

Гревилея (Grevillea) е многогодишно листопадно дърво с атрактивни паякообразни цветове, откъдето идва и народното му име “Червен паяк”. Достига височина 8 м и се разпростира на ширина 2-3 м. Може да се оформи и като храст с височина до 2 м.

Листата на гревилеята са издължени, леко папратовидни, а цветовете са нежни, с продълговати съцветия и обикновено обагрени в огнени червени, оранжеви или жълти цветове. В родината си Австралия цъфти през цялата година, а у нас само през по-топлите летни месеци.

 

Предпочита кисела почва

 

Засадете гревилеята на слънчево място, където ще получи максимално дълго огряване. Почвата да е с по-висока киселинност, добре дренирана. Поливайте умерено. През активния сезон подхранвайте на всеки две седмици. Ако искате да оформяте храст, най-подходящото време за подрязване е след прецъфтяване.

Минималната температура, на  която издържа кореновата част на растението, е минус 12 градуса. Ето защо препоръчваме първата зима да отглеждате гревилеята в саксия и да я приберете в хладно помещение. Можете да я отглеждате известно време и като стайно растение. Така ще се радвате на целогодишна листна маса и дълготраен цъфтеж.

 

Лесна за размножаване

 

Размножаването става чрез вкореняване на резници през пролетта или засяване на семена. При размножаване със семена растежът е доста бърз, така че не се притеснявайте да използвате този метод. Още през първия сезон растението израства с около 40 см, а през следващите сезони удвоява и утроява размерите си.

 

За да поръчате разсад за гревилея, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 508 | Прочетено във Вестник за градината