Енциклопедия

Раздел Статии:

Цветните композиции – първи стъпки

Цветните композиции – първи стъпки

Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с това, вие трябва да се запознаете с особеностите на растителните елементи, което ще ви позволи да съчетаете растенията в букета, използвайки всички достойнства на цветовете и листата. Вашите букети ще стоят дълго време свежи, ако знаете как да  подбирате растителните материали и да ги обработвате.

Възможно е да не смятате себе си за творчески човек, но усвоявайки

някои правила

във флористиката несъмнено ще постигнете успех при композирането на букети. Изпълнявайки основните принципи за композиране, за свое удивление ще откриете в себе си такива творчески способности, за каквито не сте и подозирали. Като се запознавате все по-дълбоко с окръжаващата ви природа, която е основен източник на идеи във флористиката, ще видите, че обикновената разходка за вас ще се превърне в ново открие. А после? После, усвоявайки техниката на аранжиране, всички видове изкуства, близки до нея  – градинарство, вътрешно оформление,  дори живопис, ще ви станат познати и интересни. И тогава вече като майстори в тази работа, може да нарушите  правилата и  да създадете един нов стил – Вашия стил!

Ако всичко до тук казано е недостатъчно, ще добавим, че аранжирането на цветя е увлекателно занимание и с него може да забравите за ежедневните грижи и тревоги. То е приятна и успешна терапия.

 

Цветя и листа… и как да се отнасяме с тях

 

Ключът към успешното аранжиране на цветя е подходящото съчетаване на изходния материал. Ако изборът ви е верен и вие знаете какво да правите, за да съхраните растенията свежи, създадената от вас композиция ще ви радва поне две седмици.

Най-общо съществуват два типа растителен материал: цветове и листа. Композиция може да създадете и без цветове, но композиция без листа е рядкост, тя би изглеждала странна и непълна.

Всички растителни материали, както листата, така и цветовете, се разделят на 4 вида според мястото си в композицията:

–           контур (листа и цветове)

–           маскировка (обикновено листа)

–           фокус (обикновено цветове)

–           пълнител (листа и цветове)

Всяка от тези форми има свое „отговорно” място в композицията.

 

Форми на растителния материал

 

Контурен материал

 

Той се използва за създаване на очертанията на композицията и по-точно на нейния скелет. Ролята на скелета е да ограничава композицията в пространството. Всеки друг материал подсилва контура, но не преминава границите му. Контурният материал има линейна форма: често това са листа или треви. Понякога в качеството на контур се използват цъфтящи клонка, дори и не съвсем прави. Много обезлистени стъбла на растения също могат да изпълнят тази роля.

Контурите от листа често са подкрепени от контурни цветове, като например делфиниум, гладиола, или камбанки Те се разполагат почти до границите на композицията на заден план. Контурът може да бъде в права линия или огънат. Материал за огънати линии е необходим в композиции с форма на полумесец например. Често такъв материал дават храсти като розмарин, жасмин или ракитник.

Дългите и еластични клонки може да придадат раздвижена форма, ако проявите спокойствие и внимателно ги огънете, като предварително ги затоплите с ръце. На подобна обработка се поддават ракитник, бръшлян и дрян.

 

Маскировъчен материал

 

Маскировъчният материал включва непривлекателни на вид „закръглени” листа . Той има три основни функции:

–           да скрие флористичната гъба и грубите ръбове на съда, за да стане композицията уравновесена и непретрупана от детайли;

–           да изиграе ролята на опаковка на букета и благодарение на своята спокойна и не толкова рязка, по-скоро закръглена текстура, без да се набива на очи да успокоява погледа;

–           като прост на вид маскировъчен материал да „отежни” долната част на композицията, което е необходимо, за да й се придаде равновесие.

Като маскировъчен материал прекрасно подхождат листата на бръшляна и здравеца. Използват се и листата на лавровото дърво или магнолиите, но те са по-често приложими в големи композиции. Като правило за маскировъчен материал най-често служат листата, но и цветовете не винаги отсъстват.

 

Фокусиращ материал

 

За фокусиращ материал се ползват повече цветове, отколкото листа.  Преобладават „закръглените” по форма цветя. Те се разполагат в долната част на композицията на неголямо разстояние от границата на задния контурен материал. Цветовете се поместват в центъра, над ръба на съда. Прекрасни образци на такъв материал са хортензии, божури, разцъфнали рози, гербери, макове, маргаритки, флокс и хризантеми. В качеството на фокусиращ материал понякога се използват и листа.

Фокусиращият материал се помества в централната част на композицията, защото закръглената форма е най-симетрична и привлекателна на вид и доминира над останалите форми. Фокусиращият материал привлича погледа, отличавайки се с вътрешна динамика и стремление към центъра, където вниманието се фокусира. Да вземем за пример една картина или рекламна брошура: преди всичко обръщаме внимание на предметите със „закръглена” форма, (широко отворените очи, сочните праскови на масата, автомобилните фарове, дори светофара),  а след това преминаваме към детайлите. По-късно отново връщаме погледа си към доминиращия контур.

В цветните композиции също е необходим обект на „притегляне”. Тази област на фокусиране на погледа трябва да бъде в долната централна част на композицията, а не в самия край на ограничителната линия. Причините за това са точно три:

–           ниско разположената централна част на композицията дава най-добрата възможност да фокусирате погледа си върху нея и после да обходите детайлите наоколо;

–           доминиращата форма е необходимо да се помести ниско, за да се постигне зрително равновесие на композицията;

–           в ниската част се съединяват стъблата на растителния материал и фокусиращият цвят  отвлича вниманието от тях.

 

Материали пълнители

 

Те са завършекът на композицията. Тяхната цел е да скрият  видими участъци от пиефлората или различните държатели и да внесат допълнителна привлекателност на букета. За пълнители често се използват неголеми клонки с листенца, живописно разположени в долната им част. Този растителен материал се отличава от  описаните вече форми.

Пример за такъв материал могат да бъдат илексът, скимията и чашкодрянът. В качеството на пълнители се използват и цветовете на фрезията, алструмерията, астрата, шапичето. Те  придават на композицията цвят, аромат и приятно разнообразие по отношение на структура и форма.

 

 | Views: 670 | Прочетено във Вестник за градината