Енциклопедия

Раздел Статии:

Хубави домати стават от здрав разсад

Хубави домати стават от здрав разсад

Сеитбата на разсада за ранни домати се прави 60-65 дни преди засаждането на постоянно място. Нормата е 2,0 – 2,5 г семена на кв.м (20-22 г на дка). За декар домати е необходима 9-10 кв.м площ за гъстия разсад. Ако използвате необеззаразени семена, за 30 минути ги потопете в 30% перхидрол, разреден с вода в съотношение 1:10. Периодично разбърквайте, а след това ги промийте в продължение на 30 минути с течаща вода и ги подсушете. Непосредствено преди сеитба семената може да се третират с тирам – 4 г на 1 кг семена.

 

Засяват се в дървени сандъчета

 

Семената се засяват в дървени сандъчета с дължина 40-45 см, ширина 30-35 см, височина 8 см или в пластмасови терини с подобни размери. Пълнят се с торово-почвена смеска съответно от прегорял оборски тор и чимова почва в съотношение 2:1 или смеска от чимова почва, прегорял оборски тор и торф в равни количества. Смеската трябва да бъде обеззаразена при температура над 120°С, с вапам 0,2-0,3% до пълно овлажняване или с базамид гранулат (250-300 грама на куб.м) при добро размесване на препарата със смеската. Тя се покрива с полиетиленово платно за 15-20 дни, след което се правят едно-две прехвърляния до началото на сеитбата.

Преди засяване смеската се навлажнява, подравнява и с дървен маркир се очертават браздички през 4-5 см, дълбоки 0,5-1,0 см. В едно сандъче се засяват 1 г семена. Те се поставят в браз-дичките през 1 см. По-гъстото засяване води до изтегляне на растенията. След това се подсилва със същата, но ситно пресята смеска с дебелина 1,5-2,0 см. Уплътнява се с дъска и сандъчетата се покриват с тънко прозрачно фолио, за да се получат дружни кълнове.

После сандъчетата се нареждат в разсадните шедове върху полиетиленови платна, предотвратяващи пряк контакт с оранжерийната почва, за да не се пренасят зарази. Докато поникнат семената, сандъчетата е добре да са засенчени, защото полиетиленовото платно при слънчево време може да доведе до повишаване на температурата под него до 30-40°С, което е пагубно за кълновете. Поддържа се температура на хранителната среда и въздуха съответно 22-24°С и 24-26°С и висока влажност на почвата – около 85% от ППВ. При 24-26°С семената поникват за 5-6 дни.

 

Появят ли се кълнове, махайте фолиото

 

Полиетиленовото платно се отстранява и сандъчетата се поставят на слънчево място веднага щом се появят първите кълнове. В противен случай бързо се изтеглят. При плитко засяване или поради ниско качество на семената при поникването котиледонните (първите целокрайни) листа трудно се освобождават от семенната обвивка. Това задържа растежа на растенията. Ако това се наблюдава при много кълнове, обилно напръскайте с топла вода с пулверизатор. Обвивката се размеква и се изхвърля, без да се наранят котиледоните.

След отваряне на котиледонните листа се поддържа по-ниска температура – 15-16°С през деня и 12-13°С през нощта. Намалява се и влажността на почвата. След една седмица температурата трябва да е до 18-20°С през деня в слънчево време, 16-18°С – в облачно време и 14-16°С през нощта. При поява на сечене разсадът се полива с 0,5% бордолезов разтвор (от син камък и вар). Разсадът се полива умерено, а при изтегляне на растенията се подсипва със смеска до 2/3 от височината на стъблото до котиледонните листа. Обикновено подсилването се извършва при поява на първите същински листа. Почвата се разрохква внимателно.

 

За качествена реколта избирайте български сортове… Вижте повече

 

 | Views: 423 | Прочетено във Вестник за градината