Енциклопедия

Раздел Статии:

Малки хитрости в отглеждането на разсада

Малки хитрости в отглеждането на разсада
  • Когато зеленчуковият разсад се развива по-слабо, трябва да го подхраните. За целта в една лейка с 10 литра вода може да разтворите 8-10 г амониева селитра, 25-30 г обикновен супарфосфат и 8-10 г калиев сулфат. Това количество разтвор ще ви стигне за 3-4 кв.м зеленчуков разсад. След подхранването не пропускайте веднага да измиете растенията с вода. Използва се една лейка с чиста вода на 3-4 кв.м разсад. Не трябва да подхранвате в горещите часове на деня. Най-подходящото време е сутринта. Когато отглеждате късен разсад на открито, може да го подхраните и привечер. Подхранва се един или два пъти през две седмици. Ако разсадът е слаб, температурите в култивационното съоръжение са ниски и осветлението не е много добро, не е полезно да се подхранва.
  • Ако готовият разсад, отгледан с много грижи и труд, бъде изнесен направо в градината на постоянно място, рискувате голяма част от него да бъде похабен, а в някои случаи и унищожен. За да се избегне този риск, градинарите трябва преди засаждането му на открито за извършат редица агротехнически мероприятия, за да са сигурни, че добре ще се прихване. Преди да изнесете разсада в градината го закалете. За целта поливките се ограничават, а температурите през последнат седмица преди изнасянато се понижават до около 10°С. С това се цели разсадът да привикне по-добре към условията на открито, за да не боледува. Разсаждането  трябва да става в облачни дни.
  • Изнесете разсада с голяма част пръст около корените. Това се постига като се направи обилна поливка предния ден преди изваждането. Сортирайте и подберете най-добре развитите растения. Поставете растенията в подходящи съдове и ги изнесете за засаждане. Засаждането на готовия пикиран разсад трябва да се извърши във възможно най-кратко време, а на непикирания –още в същият ден.
  • Осигурете нормална хранителна площ за младите растения. Видовете и сортовете зеленчукови растения, които се развиват предимно в хоризонтална посока изискват по-големи растояния между и в редовете, от тези които се развиват вертикално.
  • Засадете младите растения на дълбочината, на която са били в култивационните съоръжения – от 3 до 8 см. Непосредствено след това полейте умерено – гравитачно или чрез дъждуване.
  • При засаждането на разсад от някои зеленчукови култури като зеле, праз лук и др. се практикува подрязване на листата, за да се ограничи загубата на вода. Подрязват се и коренчетата, за да се предизвика по-бързото образуване на нови. Трябва да се има предвид, че намаляването на  листата не е много желателно, защото води до удължаване на възстановителния период след разсаждането с около 2-3 седмици.

 

За да си изберете семена за разсад, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 411 | Прочетено във Вестник за градината