Енциклопедия

Раздел Статии:

Хванете си дрян от семка

Хванете си дрян от семка

Дрянът е дърво или храст, който цъфти много рано напролет – още през февруари преди разлистването. Плодовете му зреят късно – в края на август и през септември, те са много приятни и полезни.

Красиво и полезно е присъствието на това растение във всеки двор, защото символизира настъпването на пролетта. Затова дрянът е обичан и търсен като плодно дърво, декоративен храст или пък за жива ограда. Живее до 100 години и има една от най-здравите и твърди дървесини от всички дървесни видове. Издържа на суша и сянка, към почвите не е взискателен . Цветовете са дребни и жълти, събрани в кичури. Плодовете – дренките са продълговати костилки, обвити в червена месеста обвивка с приятен сладкотръпчив вкус.

Едроплодното дърво се размножава на два етапа: чрез семена и присаждане. През есента освобождаваме семената от месестата обвивка. За няколко часа ги накисваме в студена вода, след което ги заравяме в сандъчета с влажен пясък. Напролет изваждаме от пясъка покълналите семена и ги засяваме в лехи.

На втората година през август трябва да облагородим получения обикновен дрян. Двадесет дни преди присаждането започваме да поливаме обилно определените млади растения. Така ще засилим сокодвижението в тях. Друго важно условие е младите фиданки да са с дебелината на молив. Ако са по-дебели облагородяването ще стане в страничен клон. С остро ножче се прави отрез на стъблото или на страничния клон във форма на буквата Т. В него се поставя избраната пъпка от едроплоден дрян, след което мястото се завързва с лико. Отрезът не бива да се прави откъм южната страна, особено ако дрянът е изложен на припек.

 

 | Views: 250 | Прочетено във Вестник за градината