Енциклопедия

Раздел Статии:

Фикусите – как да ги размножим?

Фикусите – как да ги размножим?

Фикусите са цъфтящи растения. Мъжките и женските им цветове са необичайно малки и са разположени върху вътрешната повърхност на кълбовидни съцветия, опрашват се от насекоми. Най-разпространените домашни фикуси не цъфтят в стайни условия с изключение на два вида – смокиня (F. carica) и разнолистния фикус  (F.diversifolia). Без опрашители обаче и те не дават пълноценни семена. Затова  общоприетото размножаване на фикуси е вегетативно – чрез резници, издънки. Най-простият метод е чрез вкореняване на резници. За това подхождат полувдървесинените и напълно вдървесинени, но не стари разклонения. Резниците се нарязват с две-три междувъзлия (при дребнолистните видове може и с повече). Желателно е да се използва завършената част на филиза, особено у едролистните видове. Изтичащият от свежия срез млечен сок се измива с топла вода. Срезът се подсушава на въздух в течение на 1-2 часа.

Резниците се вкореняват най-вече в стъклен парник или под полиетиленово покривало в смес от торф и едрозърнест пясък или керамзит. Дребнолистните фикуси образуват добре корени и във вода. При вкореняване на резниците в субстрат температурата му не бива да бъде по-ниска от 25°С. Оптималното време за вкореняване е пролетта и първата половина на лятото.

Младите растения се засаждат в неголеми саксии в смес от рохкава пръст, оборски тор, торф и пясък в равни части. Подходящи са и готовите субстрати за стайни растения.

Фикусите се поливат редовно според засъхването на връхния слой почва. Нежелателено е излишното преовлажняване, както и прекаленото засушаване. Особено добре действа на фикусите прохладния душ и ежедневното опръскване на листата с вода.

Много фикуси понасят недостатъчната осветеност, но не и пъстролистните форми. Те са капризни и в други отношения – понижение на температурата, небрежно поливане, течение, сух въздух – всичко това нерядко води до загиване дори и на възрастно растение.

 | Views: 621 | Прочетено във Вестник за градината