Енциклопедия

Раздел Статии:

Тунбергията се сее през зимата

Тунбергията се сее през зимата

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ Произхожда от  Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към условията за отглеждане. Цветовете му са фуниевидни с черни ”очички” от златисто-жълто на цвят, оранжеви, тъмнорозови, а при сорта Алба е с красиви бели цветове с тъмно око. Много често при смесване на семената – при сорта Сузи микс се получават цветове без “очички”.

Стъблата са вдървесинели, катерливи. Отглежда се лесно от семена. Листата са сърцевидни, с дълги стъбълца  и в наситен тъмнозелен цвят. Растението е красиво цъфтящо и е подходящо за засаждане във висящи кошници, сандъчета, за покриване на стълбове, за вертикално озеленяване на стени с подходяща подпора.

Тунбергията расте бързо и особено красиво изпъкват цветовете на фона на тъмнозелените листа. Предпочита слънчеви топли и защитени от вятър и течения места. Почвената смеска трябва да е богата и съставена от градинска пръст, листовка, пясък и угнил оборски тор. Изисква обилно поливане, но не и  задържането на вода, което може да причини загниване на корените й. Наторяването се извършва през 14-16 дни, по време на вегетация.

Размножава се чрез семена засяти през февруари-март при температура на почвата 16-18°С. Младите поникнали растения се засаждат на разстояние 30-40 см в сандъчето. След 2-3 седмици връхчетата се прищипват, за да се разклонят растенията. Може да презимува най-успешно, ако се прибере късно през есента в хладно в осветено помещение и се полива от време на време с малко вода. На пролет стъблото се изрязва и саксията се внася  в топло помещение. Полива се често.

Тунбергията цъфти от май-юни до края на октомври. При добро гледане на подходящо за нея място може  да достигне височина  2-3 м.

 

За да поръчате семена за тунбергия, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 368 | Прочетено във Вестник за градината