Енциклопедия

Раздел Статии:

Тревата сама показва какво не й достига

Тревата сама показва какво не й достига

Подхранването на декоративните тревни площи се налага от ежегодното и многократното изнасяне на хранителни вещества при косене. Честото поливане също е причина за обедняване на почвения слой. В резултат на това тревната площ буренясва, забавя се растежът на тревата, оплешивява, намалява се сухоустойчивостта й. За да се възстанови недостигът на хранителни елементи, е необходимо да се внасят органични и минерални торове.

Необходимостта от основните хранителни елементи може да се определи на око – по външния вид на тревата. При липса на азот тя е с жълтозелен цвят, долните листа изсъхват и придобиват светлокафяв цвят. При недостиг на фосфор развитието на младите треви се задържа, долните листа тъмнеят и пожълтяват и когато изсъхнат, са тъмнокафяви или черни. Ако е по-малко калият, средните и долните листа започват да жълтеят откъм върха, по краищата им се появяват петна и те отмират.

 

И науката си казва думата

 

Видът на торовете и организацията на торене се определя от запасеността и потребността на хранителните елементи чрез лабораторен анализ на почвени проби. Те се вземат на всеки 2-3 г. На дълбочина 20-25 см от най-малко 15 места, разположени в кръг с радиус 10-20 м.

За торене се използват органични и минерални торове. Органични са оборският тор, битовият компост, торфът, птичият тор, дървесната пепел, костеното брашно и др. Минерални торове са амониевата селитра, комбиниран тор със състав азот, фосфор и калий (НРК), суперфосфат, калиеви торове, магнезиеви торове, карбамид и др.

Органичните торове могат да се внасят периодично през 3-5 г. Разпръсква се на ивици, широки от 1-1,5 м, равномерно по повърхността на тревната площ.

 

За да поръчате комплексен тор за трева, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 422 | Прочетено във Вестник за градината