Енциклопедия

Раздел Статии:

Торете с пепел, но внимателно

Торете с пепел, но внимателно

Въглищата са горивни скали, образувани при физико-химичните изменения на растителните останки, които са лежали векове под земята. Елементарният състав на органичната им маса съдържа въглерод, водород, азот и кислород.

Брикетите са засмолен прах от каменни въглища, пресован в различни форми. Те съдържат от 80 до 92 % въглерод, 4-5 % водород и 5-15 % азот и кислород.

Пепелта от въглищата и брикетите е богата на органични вещества и разхвърляна върху почвата може да се използва като тор.

Дървесната пепел съдържа калий, фосфор, калциев карбонат, манган, магнезий, бор, силикати и други вещества. Качествата й като подхранващо вещество за всички растителни видове се определя от вида на изгореното растение, степента на опепеляването, както и от начина на съхраняванение.

Растителната пепел се употребява като калиев тор, от който се внасят по 30-40 кг/дка, като калиев и фосфорен тор, от който се внасят по 60-80 кг/дка, а когато искаме да отстраним киселата реакция на почвата внасяме към 400 кг/дка.

Дървесни видове израснали в големите градове, както и в близост до промишлени  комбинати, са способни да натрупват тежки метали, които се намират в концентриран вид в пепелта. Научни изследвания са показали, че килограм от такава пепел съдържа 33 мг олово, 162 мг мед, 62 мг хром, 46 мг никел, 3 мг кадмий. С използването на такава пепел, тези отровни вещества ще попаднат в растенията, затова се препоръчва дървесните отпадъци от такива райони да се изхвърля с боклука.

 

 | Views: 302 | Прочетено във Вестник за градината