Енциклопедия

Раздел Статии:

Торенето на зеленчуците има своите тънкости

Торенето на зеленчуците има своите тънкости

Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества трудно постъпват в корените. При повечето зеленчуци кореновата система работи добре, когато температурата на почвата е над 10 градуса.

Капчици от разтворените във вода минерални торове при поливане с лейка понякога попадат върху листата. Тогава има опасност от пригори. Златно правило е, че при подхранването разтворът трябва да пада върху почвата. Забележите ли капки върху листата, незабавно налейте в лейката чиста вода и ги измийте.

Често се наблюдава увяхване и дори гибел на растенията след подхранване в суха почва. Ето защо първо трябва да се полее, а след това да се внесат торовете.

Ако по външния вид на растенията се вижда, че хранителните вещества са достатъчни, при подхранването трябва да се намали дозата. В случай че растенията се развиват лошо, имат бледи листа, дозата може да се увеличи.

 

За да си изберете подходящи торове, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 1721 | Прочетено във Вестник за градината