Енциклопедия

Раздел Статии:

Тибухината е капризна красавица

Тибухината е капризна красавица

Тибухината  /Tibuchina / е красиво стайно растение от семейство Меластоматацеа  /Melastomatacea/ с големи и изящни виолетови цветове. Те  са разположени по края на клончетата, широки са до 12 см и са с ярък синьовиолетов цвят. Атрактивни са и  кадифените листа.  Те са дълги  около 15 см, продълговати, овални, наситено зелени,  с продълговати жилки и фин мъх по горната страна. През есента  по-старите листа се оцветяват красиво в червено.

В периода на цъфтеж  огромните наситено синьо-виолетови цветове  изглеждат повече на брой от покритите с мек кадифен мъх тъмно-зелени листа.  Отделните цветове се задържат  само няколко дни, но нови и нови се  зараждат по върховете на клонките от средата на лятото до  Коледа. На изобилие от цветове  и продължителен цъфтеж обаче може да се наслаждават само притежателите на зимни градини.

В родината си тибухината достига  височина 2-6 м,  а в по-голям съд – около 2 метра.  Растежът е бърз – около 90 см на сезон, като растението  върви нагоре и се разклонява  малко.  Ако не се подрязва редовно, долните листа окапват.

 

Тази хубавица изисква много грижи

 

Тибухината  трябва да се засажда на место,  защитено от пряка слънчева светлина, но същевременно топло. Не понася силното слънце – идеалното място за нея е шарената сянка. Растението изключително много се нуждае  от свеж въздух, но не понася течение.

В периода на израстване да се поддържа умерена влага, но да не се допуска задържане на вода. Да се полива с дъждовна или филтрирана вода и то обилно, тъй като засъхването може да  погуби растението.

От началото на пролетта до края на м. август да се подхранва  през 14 дни. Тори се пестеливо – най-добре с течни торове.

Младите растения се прищипват често, за да се развиват бухлато встрани.

Тибухината презимува на светло и хладно место при температура 10-15 градуса. През зимата  трябва да се изрежат издънките до тънките едногодишни клонки. Всяка пролет  тибухината се присажда в по-голяма саксия.

 

Размножава се с резници

 

През пролетта трябва да се отрежат средно твърди резници и да се вкоренят  под полиетилен  при висока влажност на въздуха. Почвата трябва да е смес от обикновенна градинска пръст и пясък. Прилага се и размножаването чрез семена, като семената не се зариват, тъй като покълват на светло.

 

 | Views: 93 | Прочетено във Вестник за градината