Енциклопедия

Раздел Статии:

Тези странни хищници

Тези странни хищници

Имате ли достатъчно месо за храна на домашните любимци? Хората, които гледат кучета, не пропускат да им осигурят необходимата храна. Ако искате да си имате хищник вкъщи, но нямате условия за това, опитайте с месоядно растение. Освен че ще ви изненада с интересния си вид, може да ви избави от дребните насекоми у дома.

Някои растения живеят на почви, крайно бедни на хранителни вещества. Затова те са развили механизми да улавят и смилат насекоми.

Някои видове могат да съществуват и в стайни условия, позволявайки ни отблизо да се убедим в уникалните им способности.

 

Венерината мухоловка е месоядната царица

 

Това е един от най-известните представители на растенията хищници. Има розетка от сърцевидни листа, всяко от които е със зъбци по краищата. Когато ги докосне насекомо, двете половинки на листата моментално се затварят и буквално стриват животното между листата. След една-две седмици листата отново се отварят и са готови да схрускат следващата жертва. Разбира се, ако растението се подразни преднамерено, ловният механизъм се отваря по-бързо, след един-два дни. Венерината мухоловка обича слънцето. Тогава вътрешната страна на листата й се оцветява в яркочервено. През зимата за нея е идеален южният прозорец и прохладното помещение.

 

Росянка за начинаещите

 

За начинаещите цветари се препоръчва да започнат с отглеждането на росянка. Особено удобна за отглеждане на перваза е капската росянка. Тя е изящна, заема малко място и в една саксия може да се садят по няколко растения. На техните листа, покрити с червени власинки, най-често попадат малки мухи и комари. Те отделят сокове, които хващат и смилат насекомите.

Сарацения е това насекомоядно растение, което много добре се развива на слънчеви, добре проветриви места на открито. Сараценията е достатъчно студоустойчива, понася дори краткотрайни замръзвания.

 

Непентесьт е родом от тропиците

 

Това месоядно растение през цялата година има нужда от температура, не по-ниска от 20 градуса. Освен това са му нужни полусянка и висока влажност на въздуха. При добро стечение на условията това хищно растение дълго ще ви носи радост. Оптималното място за него в помещението е слънчевият южен или западен прозорец. Ако въздухът в стаята е сух, за препоръчване е насекомоядните растения да се държат в стъклен съд. С изключение на непентеса тези растения не се пръскат. Трябва да се поливат с дъждовна или много мека вода. Подхранване не е нужно.

 

 | Views: 128 | Прочетено във Вестник за градината