Енциклопедия

Раздел Статии:

Стъпка по стъпка към градината на вашите мечти

Стъпка по стъпка към градината на вашите мечти

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата.

  1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназначено за лехата, на дълбочина 20-30 см. Предварително разхвърляйте по повърхността компост или угнил оборски тор. Премахнете плевелите, особено коренищните и заравнете почвата с гребло.
  2. Засаждането. Полейте час-два преди засаждането растенията в саксийките така, че да се овлажни добре и равномерно всичката почва в тях. Ако използвате непикиран разсад, без пръст около корените, до засажданото го дръжте в съд с вода. Разположете всички приготвени растения по цялата площ на лехата, за да се убедите, че те са разпределени правилно. Проверете още веднъж дали правилно сте определили разстоянията между различните видове.
  3. Дупката, в която ще засаждате растението, изкопайте толкова голяма, че да се разположат в нея свободно корените. Хвърлете на дъното й малко оборски и супена лъжица смес от амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат в съотношение 1:2:1 и всичко това смесете старателно с почва. Поставете растението в ямката и го зарийте толкова дълбоко, колкото е било в разсадната леха или ако е със запазена пръст от саксийката, равнището й да е на равнището на почвата.
  4. След засаждането уплътнете почвата около растението. Полейте. В резултат на това корените ще имат по-добър контакт с почвата. След това мулчирайте с компост или дребни камъчета, което ще затрудни появата на плевели.

 

Садим като професионалисти

 

За разлика от любителите градинари, които поливат растението след засаждането, професионалистите потапят буцата с почва и корени изцяло във вода преди да го засадят. Опитайте се и вие да постъпите така преди засаждането на многогодишните цветя: подръжте корените с почвата около тях в съд с вода, докато не престане отделянето на въздушни балончета. След това растението може да се засажда. При тази операция е важно да уплътните добре почвата около корените на растението, поливането веднага след засаждането отпада.

 

 | Views: 300 | Прочетено във Вестник за градината