Енциклопедия

Раздел Статии:

Стимулирайте ранните домати  да узреят по-бързо

Стимулирайте ранните домати  да узреят по-бързо

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. Това ще направите, като прещипете стъблото над 2 все още недоразвити листа. Градинарите наричат тази операция задънване. То ускорява узряването. Ако искате да отглеждате растенията до есента, запазете най-високо развиващият се колтук. Той ще образува съцветия и ще завърже плодове. Полувисокорастящите сортове се задънват след 2 или 3 съцветия. За продължител се оставя първият колтук под най-горното съцветие.

Горе-долу по това време започват да узряват плодовете от най-долното съцветие. Щом кожицата им започне да се избистря, една поливка, придружена от подхранване с малко амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор, ще се отрази доста положително на наедряването на плодовете.

Плодовете се берат в подходяща степен на узряване. Когато градината е отдалечена (вилния двор) и се посещава веднъж седмично, плодовете може да се откъсват в началото на съзряването (поява на руменеца на върха на плода – фаза, наричана още звезда) или порозовяване на 1/3 от плода. За няколко дни те ще узреят напълно. При всяка беритба се откъсват и заболелите или механично повредените плодове.

 

Ако искате да изберете български сорт домати, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 348 | Прочетено във Вестник за градината