Енциклопедия

Раздел Статии:

Стимулирайте краставиците да раждат повече

Стимулирайте краставиците да раждат повече

Краставичките вече са разстлали ластуни и цъфтят с пълна сила. Огорчава ви наличието на незавързали цветове? Това, разбира се, е неприятно, но все пак не ги махайте, защото те са нужни за опрашването.

Може ли по някакъв начин да се повлияе на растенията, за да дадат повече цветове със завръзи? Оказва се, че може. Щом ластуните са започнали да растат и са се появили пет-шест листа прищипете (махнете) връхчето им, тогава ще се радвате на повече завръзи. Дори и да пропуснете момента, все едно, прищипете следващия лист – това няма да попречи. Или пък приложете друг, малко безжалостен похват: прекратете поливането. Дори нека растенията леко да започнат да увяхват. И точно тогава пуснете много вода, по възможност даже ги подхранете. От това завръзите ще станат повече. През лятото напояването изключително важно. Но от поливане до поливане има разлика: за доматите то трябва да е обилно, разбира се, съобразено с метеорологичните условия. На краставичките трябва да се дава по-малко вода, но по често – в сухо време – всеки ден (освен през периода на цъфтежа). Задължително е почвата да бъде винаги влажна. От студената вода обаче младите растения може да загинат, листата пък ще пожълтеят.

Краставичките, както и всички растения с голяма листна маса, трябва да се напояват само вечер, в противен случай върху листата се появяват изгаряния. Много е полезно след поникването да се поръси угнил тор или рохкава почва до основата на всяко стъбло – така няма да се изпарява влагата и ще израстат допълнителни корени. Почвата трябва да се разрохква много внимателно заради разположените наблизо един до друг корени. В началото на растежа трябва да подхраните чрез шербетуване.

 

 | Views: 664 | Прочетено във Вестник за градината