Енциклопедия

Раздел Статии:

Сребърна приказка в градината

Сребърна приказка в градината

За нея ще ви помогне рядко декоративното растение сенецио маритима. Старото му име е цинерария маритима. У нас е известна още и като спореж или сребриста цинерария. Родът включва над 3000 вида, разпространени в целия свят. Те биват едногодишни и многогодишни. Отглежданият у нас вид е едногодишен. Произхожда от Средиземноморието. На височина растенията достигат 80 см, като в зависимост от сорта се разклоняват повече или по-малко. Най-ценната декоративна част са перестите, нарязани листа. Те, както и стъблото са покрити с множество нежни власинки, които придават желания сребрист оттенък на растенията. Цветовете са много дребни, жълти, но са без декоративна стойност. Събрани са в съцветия до 2 см широки и се появяват през юли-септември.

От разпространените сортове най-предпочитани са три. Кандидисима е с дълбоко нарязани листа. Диамант е със светли, зеленикаво-сребристи, почти бели, слабо нарязани листа. Достига 40 см височина. Силвер Дъст е с пепеливо-зелени до сребристи листа, много дълбоко нарязани. Достига до 20 см височина.

Важно е да знаете, че цинерарията не е капризна култура. Развива се добре на всички видове почви. Предпочита слънчеви места, но понася и полусянка. Можете да размножавате растенията чрез семена или вегетативно. Най-често се използва за оформяне на петна, лехи или килимни фигури. Но много оригинални са свободно разпилените единични растения в градината. През лятото е важно редовно да се полива.

 

За да поръчате семена за сребриста цинерария, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 1162 | Прочетено във Вестник за градината