Енциклопедия

Раздел Статии:

Смокинята се прихваща и с отвод

Смокинята се прихваща и с отвод

От субтропичните култури, които могат да се отглеждат при нашите климатични условия, смокинята е най-разпространена. Тя намира благоприятни условия на отглеждане по Южното Черноморие, Родопската област, Югозападна и Южна България. Единични дървета могат да се срещнат и в останалата част на страната. Сега на смокини у нас най-вече се радват любителите–овощари. Сочните й и вкусни плодове се ценят най-вече заради богато съдържание на лесно усвоими хранителни вещества. У нас най-често се формира като храст и се образуват издънкови туфи. В районите, където има мразове, смокинята също може да живее продължително, защото след измръзването се възстановява чрез издънки тези  нейни особености се използват при вегетативното й размножаване.

 

С вертикални отводи

 

Смокинята може да се размножава по вегетативен начин освен чрез вкореняването на резници и чрез загърляне т.е чрез вертикални отводи. За целта всяка година през време на покоя майчините растения се изрязват до повърхността на почвата и по този начин се подтикват да дадат много нови леторасти под отреза. Няколкократното загърляне на основната част на израсналите леторасти с влажна и рохкава почва създава необходимите условия за образуването на коренчета. През есента растенията се отгребват и всички леторасти се изрязват до основата. Невкоренените и много слабите се изхвърлят, останалите се съкращават на височина 40-50 см и се засаждат на постоянно място на дълбочина 10-15 см над корените.

През лятото почвата се обработва редовно. При засушаване се напоява. За да не се изтощава почвата, а оттам и младите растения, трябва да се тори.

 

С положници

 

Размножаването чрез положници (хоризонтални отводи) е друг начин за вегетативно размножаване на смокинята. За целта миналогодишните клонки през април се навеждат и с помощта на дървени куки се закрепват към дъното на предварително направена браздичка дълбока 15-20 см. След това се покриват с влажна рохкава почва.

Обикновените положници се превиват като дъга в браздичката, така че върховете им остават изправени нагоре и открити, като се съкращават на височина 15-20 см. От един обикновен положник се получава само едно ново растение.

 

С коренови издънки

 

С коренови издънки може да се размножава не само малината, но и някои сортове сливи, вишни, лешник и смокини. Условието е овошките да не са присадени, а да се развиват на собствен корен. Издънките обикновено покарват от адвентивните пъпки на разположените близо до почвената повърхност корени или при нараняването на кореновата система при обработката на почвата. Понеже при покарването си издънките черпят хранителни вещества предимно от майчиното растение, добре е слабо вкоренените да се превкоренят, за да се образува по-голяма коренова система и   по-добре развити надземни части. След това се засаждат на постоянно място. По-дребните се унищожават още през лятото при обработката на почвата, за да не изтощават майчиното растение.

Растенията, получени чрез издънки, встъпват по-рано в плододаване в сравнение със сортовете върху семенни подложки, но чести те  също дават издънки.

 

За да си поръчате разсад за смокиня, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 464 | Прочетено във Вестник за градината