Енциклопедия

Раздел Статии:

Сминдухът – ароматно и полезно растение

Сминдухът – ароматно и полезно растение

Сминдухът (чимен) е познат и същевременно непознат за нашата страна. Познат като подправка, която е съставка на шарената сол и като консервант, който се използва за меса и луканки. А непознат като медицинско растение с много ефекти – намалява кръвната захар и холестерола при човека, съдържа сапонин, който се използва във фармацевтиката за производство на хормони /растителни естрогени/, има антисептично действие /за лечение на рани и абцеси/, подобрява храносмилалнето, стимулира имунната система, лекува бронхити. Латинското му наименование – гръцко сено говори за употребата му като фураж, той е отлична храна за животните – увеличава отделянето на мляко и ускорява растежа им. Понастоящем в Канада има специално създадени фуражни сортове сминдух.

Сминдухът има много широка употреба по целия свят. В арабските страни свежите растения се готвят като спанака или семената се смилат и използват за сгъстяване на ястията поради високото съдържание на слизести вещества. В Египет смлян чимен добавят към брашното за хляб, което подобрява качествата му. Тъй нареченият жълт чай, който се сервира в кафетериите в Египет през зимата, е запарка от семена на чимен. Много широка е употребата на сминдуха в Индия – консумира се в свежо състояние като зеленчук, използват се  кълновете на растението. Влиза в състава на всички видове къри и в други типични индийски подправки. Употребява се също така за производство на бои, във фармацевтичната промишленост, в козметиката /лосиони против косопад/, в хранително-вкусовата промишленост (за ароматизиране на храни).

Сминдухът е растение от семейство Бобови. Има два вида сминдух /чимен/ – градински и полски, които се различават по външен вид. Градинският е с бледокремави единични цветове, с по-едри семена, а полският цъфти със сини цветове, събрани в съцветия и семената са много дребни. Растението е непретенциозно, устойчиво на засушаване. Можем да си го отгледаме лесно в градината. Засява се рано напролет, през март, сеитбената норма е 1-1.5 кг на дка при разстояние 20 см между редовете. Семената се засяват на дълбочина 2-3 см. Те поникват за 5-6 дни. Растенията цъфтят след 40 дни, семената се оформят след 50 дни, а узряват след 70 дни. От декар се получават 40-60 кг семена и 600-800 кг свежа маса.

Семената са с високо  белтъчно съдържание. Те съдържат една уникална аминокиселина,  която стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, като по този начин намалява нивото на кръвната захар при човека.

 

За да поръчате семена за сминдух, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 123 | Прочетено във Вестник за градината