Енциклопедия

Раздел Статии:

Сложете кимион между овошките

Сложете кимион между овошките

Предполага се, че кимион са отглеждали още по време на Римската империя. В природата се среща в цяла Европа, Сибир и Предна Азия чак до 2000 м височина. Като култура заема големи площи в Германия, Русия, Унгария, Полша, Дания. Ценят се основно ароматните семена, които съдържат етерично масло. С тях се ароматизират хлебни и сладкарски изделия, подправят се месни и зеленчукови ястия. Младите листа също се слагат в супи и салати.

Кимионът няма големи изисквания, издържа на студ. Добри добиви се получават в районите с не много сух климат и върху дълбоки, влагоемни, богати почви. Може да се отглежда и в междуредията на овощните дървета. Той не понася преовлажнени и силно песъчливи почви. Много добре се чувства след наторени с оборски тор зеленчуци -домати, пипер, краставици, зелеви.

Отглежда се чрез разсад и чрез засяване направо в градината. За 10 кв. м са нужни 8 г семена. За да се предпазят от кореново гниене, предварително се обеззаразяват. Растенията поникват за около 20 дни. След това трябва да се плеви, окопава и подхранва с амониева селитра.

За да поръчате семена за кимион, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 144 | Прочетено във Вестник за градината