Енциклопедия

Раздел Статии:

Сложете и малко чубрица в градината

Сложете и малко чубрица в градината

Тази подправка не е много взискателна, затова се отглежда в почти всяка градина. Развива се на различни почви, но предпочита добре обработени и запасени. Чувствителна е обаче към засенчване.

Семената могат да се засяват директно, но най-често чубрицата се отглежда чрез разсад. Той е готов за около един месец, когато има 6-7 добре развити листа. Разсажда се в ниски лехи с ширина 90 см в три реда. Между редовете да има 30 см, а растенията в реда да са на 25 до 30 см едно от друго. Лехите са на разстояние 70 см.

Подправката добре се развива на място, на което са били домати, краставици, пипер, зеле, т.е. култури, които се торят с оборски тор. Най-голяма е потребността от азот. Азотният тор (1,2-1,5 кг амониева селитра на 100 кв. м) се внася по време на вегетацията – обикновено след разсаждането при първото окопаване. Много добре реагират растенията и на оборски тор, внесен с поливната вода. Прибират се от началото до пълен цъфтеж. След това загубват голяма част от аромата си. Обикновено от 100 кв. м се получава 30-40 кг суха маса.

За да поръчате семена за чубрица, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 137 | Прочетено във Вестник за градината