Енциклопедия

Раздел Статии:

Сложете и малко исоп в градината

Сложете и малко исоп в градината

Исопът е многогодишно полухрастовидно растение от сем. Lamiaceae. На височина достига до 50- 80 см. Има добре развита, вдървесинена коренова система. Стъблата са изправени, многобройни, четириръбести, разклонени, в основата вдървесинени. Листата са противоположни, линейно-ланцетни, с къси или приседнали дръжки. Съцветието е класовидно и се образува на връхната част на стъблото. Цветовете са синьо-виолетови, розови или бели, събрани по 3-5 в прешленче в пазвите на листата. Цъфти на втората година от месец юли до септември.
Цялото растение има приятен аромат и лютиво-горчив вкус.
Исопът се използва като лечебна суровина и като подправка, а по-малко като етерично-маслена култура. Надземната част, прибрана по време на цъфтеж, се използва в медицината, а също и за ароматни чайове. Намира приложение при изготвяне на парфюмни композиции, тоалетни сапуни, при ароматизиране на ликьори, бонбони. Като подправка се добавя към  салати, месо, супи, сосове. Той е много добро медоносно растение. За етерично масло исопът се прибира във фаза масов цъфтеж през юни-юли, чрез жътва на невдървесинената част – съцветия и листа. Има и декоративна стойност.

Расте добре на слънчеви, отцедени, леки, плодородни, дренирани, карбонатни почви с неутрална и слабоалкална реакция. Изискванията му към топлината са високи. Не понася засенчване. Добре развитата коренова система осигурява сухоустойчивост на растението. Не е поливна култура. Не понася заблатяване и засоляване на почвата.
Исопът може да се размножава семенно чрез производство на разсад, чрез директна сеитба, или вегетативно – делене на храстите с вкоренени зрели и зелени резници. Отглеждането чрез предварително произведен разсад дава по-добри резултати отколкото чрез директна сеитба, при която борбата с плевелите се води много по-трудно. Семената се засяват на високи лехи с полиетиленови покрития в средата на май на 0,5-1,0 см дълбочина, на уплътнено легло. Разсадът се изнася през втората половина на юни – юли или през есента – края на септември и октомври.

Резниците за  вегетативното размножаване се получават от маточни насаждения над 2-3-годишна възраст –  през есента със зрели и през вегетацията  със зелени. Нарязват се с по 3-4 пъпки на 5-8 см дължина. След една година резниците са готови за засаждане.

 

За да поръчате семена за исоп, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 140 | Прочетено във Вестник за градината