Енциклопедия

Раздел Статии:

Сложете и леха лапад в градината

Сложете и леха лапад в градината

Лападът излиза на пазара рано напролет и не по-малко от спанака е любимо листно зеленчуково растение. То е многогодишно и влаголюбиво. През първата година формира само листна, полуизправена до изправена розетка, през другите години – и цветоносно стъбло. Расте буйно на богата черноземна почва с неутрална или слабо кисела реакция. Засушаването е причина за образуване на дребни листа и за предивременно израстване на цветоносно стъбло. При преовлажняване също расте лошо, зимува трудно и корените му отмират.

Трябва да се отглежда на специално отделено място (може и полусенчесто, което поддържа влагата), където остава 3-4 години. Всяка година през есента се тори с оборски тор или компост (15-20 кг за 10 кв. м), суперфосфат (250 г на 10 кв. м) и калиев тор (100 г на 10 кв. м). С пролетната обработка се внася и амониева селитра (150-200 г на 10 кв. м).

 

Засейте до април

 

Лапад се сее през март и април, на равна повърхност или на ниски лехи – фитарии с ширина 1,2-1,5 м, които създават по-благоприятни условия за напояване и задържат по-продължително почвената влага. Засява се редово в плитки браздички, отворени с малка мотичка на разстояние 40-45 см ред от ред, с 6-8 г семена за 10 кв. м. Семената се зариват с 1,5 – 2 см влажна почва. Поникването започва след около седмица. По-нататък се окопава, полива се и след всяка беритба на листата се подхранва с азотен тор – не повече от 80-100 г амониева селитра на 10 кв. м.

Първата беритба на листата (дълги над 10 см) става 2-2,5 месеца след сеитбата. Отрязват се на няколко пъти, по 3-4 от растение, като средните най-млади листа се запазват за следваща беритба. През втората и по-късните години листата се изрязват от ранна пролет преди развитието на цветоносните стъбла. От всяка беритба от 10 кв. м може да се получат  в зависимост от срока – средно 10-20 кг листа.

Лападът се отглежда и чрез разсаждане на растения през есента, или чрез т. нар. вегетативно размножаване. Растенията се изваждат, туфите се разделят на части и тези с добре развити корени се засаждат на 45-50 см между редовете и 20-25 см в реда. Притъпква се и се полива. Отглежда се така, както и при сеитба.

За да поръчате семена за лапад, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 32 | Прочетено във Вестник за градината