Енциклопедия

Раздел Статии:

Семената на шефлерата се засяват през февруари

Семената на шефлерата се засяват през февруари

Ако имате семена от шефлера, най-добре ги засейте сега – януари-февруари. Почвата за посева трябва да е универсална, а по възможност можете да приготвите и самостоятелно рохкава плодородна смес от почва, торф и пясък в пропорция 2:1:1. В саксията не забравайте да сложите и дренаж, тъй като младите растения на шефлерата не понасят преувлажнена почва. Полейте посева и го покрийте със стъкло. Съдът с посева се поставя на топло място с температура не по-ниска от 22 градуса, като периодично проветрявате и изтривате капчиците от стъклото.

След като се появят младите растения те се нуждаят от светло място и прохлада, около 15 градуса, за най-добро развитие до настъпването на лятото. Шефлерата обича влажният въздух, нуждае се от умерено поливане.

По време на вегетацията растението нараства както по височина, така и на ширина. Препоръчително е по това време шефлерата да се подхранва на всеки 2 седмици и да се подрязва. Оптималната температура за отглеждане е 18-20ºС. Растението изисква добре осветено място, но не пряко изложено на слънчевите лъчи. През лятото при по-високи температури се полива умерено, а през зимата – по-рядко. Препоръчително е оросяването на листата. Растението не понася въздушни течения. Сухи, кафяви петна по листата или цели завехнали листа показва, че растението е засушено или преполято.

 

 | Views: 74 | Прочетено във Вестник за градината