Енциклопедия

Раздел Статии:

Сейте декоративния слънчоглед направо в градината

Сейте декоративния слънчоглед направо в градината

Важна особеност на декоративния слънчоглед е, че не понася презасаждането. Това ще рече, че не бива да хабите семена за производство на разсад. По-важното е да прецените мястото, където ще ги засеете направо в почвата.

Декоративните форми слънчоглед (има едногодишни, а също и многогодишен, известен у нас с името си Дели Димо) са много подходящи за вилни места и дворове. Те са светлолюбиви и топлолюбиви растения. Не са особено претенциозни към почвата, но за предпочитане е тя да е богата на хранителни вещества, дълбоко разрохкана и влагоемна. В търсене на тези условия обаче не бива да го засявате там, където няма да изяви на показ красотата си. Мястото му е пред къщата, където сякаш казва на минувачите “тук живеят слънчеви хора”. Разбира се, може и в по-отдалечени кътове на двора, където ще му се радват стопаните и техните гости. Освен това не бива да се прекалява с броя на растенията. Няколко са достатъчни.

Благоприятния срок за сеитбата на декоративния слънчоглед настъпва в края на февруари и продължава през март. Семената се засяват по 2-3 в гнездо на дълбочина 3-6 см.

Имайте предвид, че всички видове слънчоглед са кръстосано опрашващи се растения. Ако отбирате от харесалия ви се сорт семена и ги засявате, новите растения ще се израждат. Затова всяка година си купувайте семена. Те са произведени при по-специални условия.

За да поръчате семена за декоративен слънчоглед, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 125 | Прочетено във Вестник за градината