Енциклопедия

Раздел Статии:

Сега е моментът да се сдобиете с нова къпина

Сега е моментът да се сдобиете с нова къпина

Ако искате да берете в собствената си градина този съблазнителен плод, има няколко начина да се сдобиете с къпинов храст. Ще ви представим най-лесните от тях:

 

От върха тръгва ново растение

 

Чрез вкореняване на едногодишни върхове се размножават основно стелещите се сортове, сред тях най-познати у нас са Торнфорий и Смутстем. Този начин се прилага от началото на юли и през август. След това пак може, но ефектът не е сигурен, защото растенията са слаби и се налага да се довкореняват още една година. Начините на вкореняване също са различни. Разпръснато се заравят върховете на издънките и на силните им разклонения. Върховете се забождат в почвата със садило или се прави ямка с мотика на дълбочина 10 – 12 см, без да се спазва определен ред. Така се използва свободната площ около храстите.

Но може и по бразди. Успоредно на редовете, на разстояние най-малко един метър от основата на храстите, се правят  бразди, дълбоки 10 – 12 см. В тях се нареждат върховете на едногодишните издънки и се покриват с рохкава почва. Разстоянието между отделните върхове не трябва да е по-малко от 20 см. За да не се измъкнат, може да се укрепят с дървени или метални кукички. Добре е да се покрие с торф, така няма да се образува почвена кора. Погрешно е да се събират на едно място много върхове и да се затрупват заедно.

За да е успешно вкореняването, трябва да се направи по-силна резитба на миналогодишните издънки, които предстои да плододават. Така ще израснат по-голям брой нови. Добре е и редовно да се напоява от пролетта до началото на август и да се тори с разложен оборски тор. След двадесетина дни заровените в почвата върхове ще започнат да образуват коренчета. Разсадът е готов в края на октомври до средата на ноември. За предпочитане е обаче новите растения да се извадят през пролетта.

Безбодилестите къпини имат много разклонения. Техните върхове също трябва да се заровят. Сортът Бойсен образува малък брой разклонения, но когато достигнат дължина около 1 метър и дебелина над 4-5 мм, също могат да се вкоренят.

 

Чрез коренови резници

 

Този начин е основен за сортовете Команч, Чероки, Чейн, Дароу. Използват се корени с дебелина около 5 мм. Нарязват се на резници с дължина 5 – 10 см и се засаждат направо на открито или се отглеждат временно в оранжерия или парник, докато се затопли времето. От един коренов резник могат да се получат две или три растения,те преди засаждането на постоянно място се разделят. Сортовете Торнфрий и Смутстем, които нямат шипчета, не се размножават чрез коренови резници, защото при много от растенията бодливостта се възвръща.

 

От издънки е най-лесно

 

Най-много издънки образува храстът от втората до петата година. През есента след листопада се изваждат и могат да се използват като посадъчен материал. За да се осигурят чисти сортове и здрав посадъчен материал, се създават специални маточни насаждения. Те не се използват за плододаване, защото от окапалите плодове често израстват семенни растения.

 

Любителите често разделят храстите

 

Този начин се практикува, когато се изкореняват майчините растения. Използва се масово от любителите овощари. След изкореняването издънките се отделят от общия храст така, че всяка от тях да има корен. Преди засаждането на постоянно място корените се опресняват с ножица, а надземната част се съкращава на около 30 сантиметра.

 

 | Views: 138 | Прочетено във Вестник за градината