Енциклопедия

Раздел Статии:

Салпиглосисът се сее през януари

Салпиглосисът се сее през януари

Салпиглосисът (Salpiglossis) е едногодишно цвете, което отскоро се отглежда у нас, затова е почти непознато. Но този, който веднъж е видял красивите му цветове, мечтае да го има в градината си или в сандъче на балкона. Растенията развиват слабо разклоняващи се стъбла, които в зависимост от сорта достигат от 40 до 80 см височина. Нежните му листа са удължени и нарязани. Те, както и стъблата, са осеяни с малки лепкави власинки. Цветовете са подобни на широко отворени камбанки. Едрината им зависи от сорта.

 

Не понася пресаждане, нужно е слънчево място

 

Определяйте за салпиглосиса добре огрявани от слънцето места. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества. Важно е да знаете, че растенията трудно понасят презасаждане. Затова най-добре е да си произведете разсада в малки саксийки с по 1-2 растения. Засейте семената през януари – февруари при температура 8-10 градуса. Когато премине опасността от слани, засадете на постоянно място. Предварително полейте саксийката, за да извадите разсада. Така няма да нараните корените. Направете ямки според големината на саксийката. След като засадите, уплътнете добре и полейте.

 

Поливане

 

Тъй като растенията цъфтят изобилно от юли до септември, то през цялото време трябва да поливате редовно. Окопавайте около растенията и отстранявайте плевелите. Наесен съберете семената, които ще откриете в двугнездни кутийки. Те са закръглени, кафяви, много дребни.

 

За да поръчате семена за салпиглосис, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 383 | Прочетено във Вестник за градината