Енциклопедия

Раздел Статии:

Салатно цвекло се сее до края на юни

Салатно цвекло се сее до края на юни

Червеното салатно цвекло е любим зеленчук в много европейските страни. Широкото му разпространение се дължи на хранителните и вкусовите му качества. Половината от съдържащите се в него азотни вещества са лесно усвоими от организма белтъчини, а от захарите преобладава захарозата. В състава му влизат витамините А и С, още калций и калий. Използват се кореноплодите и листата. Слага се в борш, салати, сосове, гарнитури. Изсушените кореноплоди са добър сурогат на кафето.

В Древна Гърция и Рим е употребявано предимно като медицинско растение. Благодарение на селекционерите по-късно е започнало да се отглежда широко и като зеленчук.

През първата година салатното цвекло образува листна розетка и кореноплод, а през втората -цветоносно стъбло и семена. Кореноплодите имат закръглена до цилиндрична конусовидна форма, кората е червена до червено-виолетова, при някои сортове – жълта, а сърцевината – червена, с различни оттенъци. При напречен пререз на кореноплода се редуват концентрични кръгове – тъмно червени и по-светли. По-ценни са сортовете с тъмна окраска на кореноплода и малък брой кръгове, всички интензивно обагрени. Семето е съплодие, в което има 1-4 семена, кълняемостта се запазва около 5-6 години.

За да се развива вашето салатно цвекло добре и да дава високи добиви, е добра температурата 15-23 градуса. Много важно е в началната фаза да е осигурено с достатъчно влага, по-късно кореноплодите са по-издръжливи. На влагоемни и плодородни почви може да расте и без да се полива. Излишъкът на влага е по-неблагоприятен за културата. Не го садете и на места с високи подпочвени води, на тежки, кисели и заблатени почви. Най-подходящи са рохкавите черноземни, глинесто-песъчливите и песъчливо-глинестите почви, богати на хумус и с реакция, близка до неутралната.

 

Обича да го грее слънцето

 

Избирайте и добре слънчево осветените места, защото в противен случай добивите намаляват, качествотона кореноплодите силно се влошава. Ако внесете угнил оборски тор, растенията ще се чувстват добре. Но те понасят и пресен оборски тор, добре реагират и на минералните.

На тежките почви семената от салатно цвекло се засяват на дълбочина 2 – 2,5 см, а на по-леките – на 3 – 3,5 см. За 100 кв.м са необходими 200-250 г. През вегетацията не пропускайте да проредите поливките, не оставяйте плевели да задушат зеленчука.

 | Views: 759 | Прочетено във Вестник за градината