Енциклопедия

Раздел Статии:

Растителни отвари и извлеци опазват зеленчуците здрави

Растителни отвари и извлеци опазват зеленчуците здрави

Напоследък все по-често учените говорят за екологично земеделие, изхождайки от факта, че редица химикали, използвани в растителната защита и торенето, нанасят вреди върху здравето на хората. Това особено важи за зеленчукопроизводството, където химията е навлязла твърде дълбоко. Все по-често се препоръчва срещу вредителите да се използват отвари и извлеци от растения.

Трябва да знаете, че отварите и извлеците са отровни само по време на приготвянето им и обработката, докато химическите препарати запазват токсичността си дълго време.

При извлеците и отварите действащите вещества са алкалоиди, сапонини, етерични масла, които унищожават вредителите. Извлекът е продължително киснене във вода или спирт на части от растения. Отварата се получава след термична обработка.

Най-добре е да се използват свежо набрани в сухо и ясно време суровини или в краен случай да са сушени. За приготвяне на отвари добре наситнените растителни части се поставят в емайлиран съд, заливат се с вода и се варят на бавен огън. След изстудяване отварата се прецежда, разрежда се до работна концентрация и се прибавя прилепител – течен сапун или веро. Неразреденият остатък се съхранява в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място. За да приготвите извлеци, наситнената суровина поставете в емайлиран съд, залейте с топла вода, затворете добре и оставете да кисне според указанието в рецептата. После прецедете, разредете с вода и също прибавете прилепител – по 4-5 капки течен сапун на 1 л вода.

Добър резултат има, ако растенията се опръскват 3-4 пъти през 6-7 дни.

 

ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ

 

Срещу бактериален пригор, мани и ръжда по доматите

*300 г добре наситнен сух полски хвощ се вари 20 минути в 10 л вода. Получената отвара се разрежда с 5 части вода.

* 30 г цветове и стъбла от изсушена вратига се варят в 10 л вода.

 

Срещу сечене на разсада

*10 г изсушен синап се залива с 1 л гореща вода (50°С), кисне 48 часа и се прецежда. Използва се за обеззаразяване на посадъчния материал и почвата.

* 1 чаена лъжичка извлек от синап се разрежда в 1 л вода. Използва се за поливане на почвата против почвени вредители.

 

Срещу бялата зелева пеперуда

* Поръсете почвата с дървесна пепел с дебелина около 1 см, това ще намали поливката.

* Една част коприва се накисва с 5 части вода и престоява 48 часа. След като се прецеди, се напръсква зелето.

 

Срещу листни въшки, трипс, акари

*30 г лук се смилат с месомелачка, заливат се с 1 л вода и престояват 24 часа. Прецежда се и се използва.

*40 г сухи листа от домати се заливат с малко вода. Престоява 3 часа. Прецежда се и се разрежда с вода до 1 литър.

*20 г свежи стъбла и листа или 60 г сухи, добре наситнени стъбла и листа от картофи се заливат с 1 л вода и престояват 3 часа.

 

Срещу акари, щитовки, лъжещитовки, белокрилка

*80 г ситно нарязан бял равнец, събиран по време на цъфтеж, се залива с 1 л вода. Вари се 30 минути. Преди употреба се разрежда с двойно количество вода.

*Настърган чесън се слага в буркан. Залива се с вода 1:1. Затваря се плътно и се оставя 10 денонощия на тъмно. Съхранява се в хладилник. За пръскане на растенията се използва 5 мл от извлека, разреден в 1 литър вода.

 

За да изберете подходящи биопрепарати за растителна защита, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 141 | Прочетено във Вестник за градината