Енциклопедия

Раздел Статии:

Ранните тиквички се засяват през януари

Ранните тиквички се засяват през януари

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците се извършва в началото на януари. Използват се удълбочени топли съоръжения. Желателно е преди сеитбата семената да се рътят, особено когато са останали от минали години. В помещение с температура 25-28 градуса семената се поставят в широк съд на пласт от 4-5 см и се покриват с добре навлажнена влагозадържаща материя. Засяването на рътените семена се извършва около 20-25 януари, редово, при разстояние 5 см между редовете и 2 см вътре в тях. Пикирането се извършва в пластмасови или торови саксийки. За да се избегне пикирането, може да се засяват по 2-3 семена направо в не съвсем изпълнени с почва саксийки. Впоследствие растенията се оставят в саксийка само по едно, като заедно с нея се засаждат в парника на постоянно място.

Засаждането на разсада става към края на февруари в два реда на разстояние 80 см между редовете и 60 см в редовете. С нарастването на растенията парниковата каса се повдига, образувалите се отвори се запушват със слама и отгоре се посипва почва.

Грижите по време на вегетацията се състоят в поддържане на необходимата температура и влажност в почвата и въздуха. За това спомагат изпаренията от тора, по-голямата атмосферна влажност вън от парниците и по-слабото слънчево греене. Със затопляне на времето нуждата от влага в почвата и особено във въздуха се засилва.   Необходимо е поливане с хладка вода с лейка със ситна решетка. По-късно, когато започне плододаването, в края на месец март – началото на април, температурата се повишава и нуждата от влага в почвата силно нараства. Поливането се прави с течаща вода по предварително направени вади на около 15 см настрани от основата на стъблата. Желателно е да се избягва проветряването на парника непосредствено след поливане. С това се постига по-бързо увеличаване на влагата във въздуха. За да се намали излишното изпарение, повърхността на почвата се поддържа в разрохкано състояние.

При ясни и слънчеви дни през обедните часове тиквичките се засенчват, тъй като листата им са изнежени и много често прегарят от силното слънце.

 

За да си изберете подходящ сорт тиквички, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 445 | Прочетено във Вестник за градината