Енциклопедия

Раздел Статии:

Разположете правилно овошките в градината

Разположете правилно овошките в градината

За да задоволи нуждите си от плодове, при нашите климатични условия се препоръчва семейство от 4 души да има в двора си между три и шест ябълкови дървета, две до пет крушови, две-три вишни, четири-пет сливи, седем-осем храста френско грозде, двадесет-тридесет малини и 40-50 квадрата с ягоди.

 

Край къщата се засаждат най-ниските, до оградата – храстите

 

Всеки растителен вид се разполага в градината на групи. Ако засадите плодните храсти и ягодите между фиданките, реколтата ще е слаба, щом дърветата се разраснат и започнат да правят сянка.

Добре е да имаме сортове, които зреят по различно време, от всички видове, които отглеждаме – от най-ранни до най-късни.

Ягодите дават обилен плод две-три години, а на четвъртата се прави нова леха. Правилно е всяка година да освобождаваме от тях по 1 леха, която засаждаме със зеленчуци, а на някоя от зеленчуковите да настаняваме ягоди. Френското грозде и малините се използват пет-шест години, след което се слагат нови на предварително подготвено място.

 

Не засенчвайте двора на съседа

 

Разстоянието от ствола на дървото до оградата трябва да е за силно растящите видове 3,5-4 м , а за по-слабо растящите 2-2,5 м. Така няма да се засенчва дворът на съседите. В ивицата между оградата и дърветата може да се отглеждат плодни храсти.

От сградите дърветата трябва да са отдалечени на около 3 м, за да не попадат в сянка. Освен това височината трябва да намалява с приближаване към постройките – около къщата се засаждат най-ниските: треви, цветя, част от ягодите, зеленчуци. Дърветата трябва да са по-надалече.

 

Избягвайте правите линии

 

При планирането на градината трябва да се избягват правите линии, да се използват неравностите на терена, растенията да се подреждат на групи, да се обособи тревна площ, между плодните видове да се включат и декоративни. В центъра на двора може да се настани тревната площ, цветните лехи и ягодите, а към краищата постепенно височината на растенията да се увеличава. Ако агротехническите изисквания налагат прави линии и еднакви разстояния между растенията, монотонността може да се разчупи с декоративни видове.

На по-сухите и добре огрявани места е най-добре да се посадят сливи, вишни, червено френско грозде, а на по-ниските и влажни (но не заблатени) – касис, ябълки и круши. Вишневите и сливовите дръвчета може да се засаждат по дължината на оградата, но задължително на слънчево място. Не бива да се садят костилкови от северната страна на семенните или в техните междуредия. При такива условия вишните и сливите се изтеглят, дават по-малко плод.

 

Малини по периферията, ягодите – там, където има дълго сняг

 

Малините трябва да имат свое място – най-често в периферията на двора, тъй като дават много издънки и пречат на развитието на другите растения. Ягодите е добре да се настанят на място, където през зимата снегът се задържа дълго. Френското грозде изглежда добре, настанено на групи, близо до сградата. Ако ни влече екзотиката и искаме да имаме киви или китайски лимонник, трябва да ги разположим до стени, беседки или специални опори, по които да се катерят.

Ябълките и крушите на силни подложки се садят на разстояние 3-4 м една от друга, между редовете да има 4-5 м. Ако са на слаби подложки или ще садим вишни и сливи разстоянието между дърветата е 2-3 м, а между редовете – 3-4 м.

 | Views: 1549 | Прочетено във Вестник за градината