Енциклопедия

Раздел Статии:

Размножаване чрез листни резници

Размножаване чрез листни резници

Някои стайни растения лесно се размножават чрез листни резници: целите листа с дръжката (пеперомия, сенполия, бегония) или с парчета лист (бегония, сансевиерия и др), които се нарязват на всяка жилка от дръжката на листа. Идеално място за вкореняването на такива резници и първоналачно развитие на растенията е сандъче с прозрачен покрив. В него можете лесно да създадете и поддържате нужните условия – температура и влажност.

 

  1. Листа и резници от дръжки

При африканската теменужка срязаните от дръжките листа се засаждат в свеж субстрат. Новите корени се образуват именно на дръжката. Тя трябва да бъде дълга не по-малко от 2-3 см, за да могат краищата на листата да не се докосват с почвата.

 

2. Листа

Чрез такива резници се размножават растенията от рода Красула. Резниците на тези растения по-добре се вкореняват в субстрат за кактуси. Отчупени от майчиното растение листата трябва да се подържат преди засаждане на въздух, за да изсъхне мястото на счупването и след това можете да засадите.

 

3. Резници от части на листа

За получаването на такива резници листата на стрептокарпуса се разрязват по централната жилка на две части и с разреза отдолу се засаждат в специално приготвена смес за резници, като го слагате на няколко милиметра дълбочина. Корените в този случай се образуват по края на разреза, по –точно на жилката.

 

4. Листни резници

При кралската бегония новите растения могат да се образуват и директно на листа, по жилките, ако те предварително се нарежат: нарезите се правят на жилките от задната страна на листа на няколко места. След това листа се обръща, поставя се с плоската страна към субстрата и се закрепва с телени шпилки.

 

 | Views: 141 | Прочетено във Вестник за градината