Енциклопедия

Раздел Статии:

Пролетни грижи за овошките

Пролетни грижи за овошките

След приключване на зимните студове, щом условията позволят да се работи на открито, започват неотложните дейности  в овощната градина. Повечето от тях трябва да приключат преди набъбването на пъпките.

Резитбите са част от тези мероприятия. Те трябва да започнат след преминаване на опасността от измръзване   на наранените тъкани   и да при­ключат преди   настъпване на активното сокодвижение.   В случай на закъснение има опасност с отрязаните клони да се премахнат част от натрупаните резерви през миналата година, така необходими   за началните фази на пролетното развитие.

Засаждането на овощните дръвчета, ако не сте успели това да извър­шите през най-благоприятния есенен период, трябва да започне още през първите   подходящи за работа   дни, стига почвата да не е прекалено влажна. С предимство трябва да започне засаждането на бадема, праско­вата, кайсията и афъзката, които се пробуждат към развитие много бързо при краткотрайни затопляния в края на зимата. Новозасадените дръвчета се поливат обилно и се съкращават на височината   на бъдещето стъбло, което в повечето случаи е около 70-80 см.

Торенето   с азотни торове подпомага пролетното развитие на дървета­та. Първите фази от това развитие – цъфтежът и началото на растежа проти­чат преди   да започне розвитието на листата. Това означава, че няма фотосинтеза и се използват   натрупаните резерви през миналата година. Тъй като, поради обилното плододаване, засушаване и други причини, тези резерви може да са недостатъчните, на   1 кв. м. се резпръскват около 30-40 г амониева силитра. Единичните дървета се торят околостъблено, като площ­та трябва да превишава проекцията на короната с около 1 м. Младите фи­данки винаги се подхранват около стъблото, а при плододаващите градини торът се разхвърля върху цялата площ. Ако през есента не са внесени оборски, фосфорен и калиев   тор, това може да стане и рано напролет, но   задължително да се закопаят или зарият по-дълбоко. На 1 кв.м се вна­сят до 4-5 кг угнил оборски тор, 40-60 г суперфосфат и 20-30 г ка­лиев сулфат. Калиевият тор може да се замени   с дървесна пепел.

Присаждането през пролетта може да започне  още в края на март – началото на април при някои видове като череша, праскова, кайсия и други и да приключи към средата на май. При присаждане на по-стари дървета клоните трябва да се съкратят на 20-30 см над местото на присадката преди да е започнало сокодвижениетo.

 

 | Views: 291 | Прочетено във Вестник за градината