Енциклопедия

Раздел Статии:

Прищипете връхчетата на краставиците

Прищипете връхчетата на краставиците

В градинарството се е наложила практиката на прищипване върха на краставичните растения. Целта е получаването на по-висок добив. При краставицата върху едно растение се образуват поотделно  мъжките и женските цветове и само женските след оплождане дават плод.

Друга особеност на краставичното растение е, че мъжките цветчета се образуват предимно върху основното стъбло, а  повече женски цветчета се образуват върху разклоненията на растението. Това означава, че колкото повече разклонения има, толкова повече плодове ще даде краставичното растение. А това се постига като върхът на растението се прищипе след 3-5 лист. Тази операция предизвиква  образуването и нарастването на странични разклонения, получават се повече женски цветове и повече плодове – по-висок добив.

Друг начин за за получаване на повече женски цветове върху краставичното растение е използването за сеитба на две- и тригодишни семена. От едногодишните семена се развиват буйни растения, които образуват по-малко женски цветове, а реколтата, която се получава, е по-малко и по-късна.

 

 | Views: 651 | Прочетено във Вестник за градината