Енциклопедия

Раздел Статии:

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от жълтите и изсъхнали листа, измиват се и се поставят в кафези или касетки, без да се натъпкват. От 100 кв. м. добивът е 200-300 кг.

Точно сега е и моментът за сеитба на пролетния спанак. Добре е да го засеете на 2-3 пъти – така ще се увеличи производството през април – май. Заедно с това до засаждането на топлолюбивите култури полезно ще се уплътни и площта в градината.

 

Харесва добре наторени места

 

Като че ли няма друга зеленчукова култура, която да е така чувствителна към хранителния режим. Градинарят знае – когато спанакът остане дребен, значи почвата е бедна и не подхожда за зеленчуци изобщо. Затова за спанака се отрежда място, обилно торено преди всичко с органични вещества – оборски тор или компост.

Това е особено важно за пролетната култура, тъй като трябва да даде богата продукция за кратко време – за 35-45 дни. При това в условията на удължаващ се ден и повишаващи се температури, които стимулират формирането на цветоносни стъбла – стрелкуването.

 

На високи или на ниски лехи

 

Мястото, избрано за пролетния спанак, трябва да е дълбоко обработено още от есента. Сега се копае по-плитко. Тори се предварително с 2-3 кг амониева селитра на 100 кв.м. Подравнява се и се оформят лехи, широки 3-4 м, трябва да има 50 сантиметрови пътеки между тях. Може да се постъпи и по друг начин: на подравненото място се правят ниски лехи – фитарии, широки 1,2-1,5 м, оградени от невисоки тирове, фитариите по-лесно се напояват.

 

Разпръснато или на редове

 

Засява се разпръснато, или на редове – в браздички, отваряни плитко с мотичка през около 15 см. Сее се равномерно, така че семената да падат на приблизително еднаква гъстота. Зариват се на дълбочина 3-4 см. Семената, засети разпръснато, се зариват чрез плитко и често накопаване с мотичка или с гребло. Накрая посевът се притъпква с дъска. За 100 кв. м. са необходими около 300 г семена. По-гъстият посев стрелкува по-бързо, дава и по-дребни листа.

 

За да поръчате семена за спанак, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 107 | Прочетено във Вестник за градината