Енциклопедия

Раздел Статии:

Препаратите действат, ако се разтворят правилно

Препаратите действат, ако се разтворят правилно

Добър ефект от препаратите за растителна защита се получава при качествено приготвен разтвор. Първото условие е да се прочетат и спазват указанията, посочени на етикета – доза, срок на приложение, предпазни мерки и др. Много важно е да се знае колко литра разтвор изпръсква пръскачката за единица площ. Предварително трябва да сте осигурили мерителни съдове и уреди – везни, мензури, спринцовки. Задължително е да ползвате работно облекло и средства за защита – ръкавици, маски, очила.

Когато приготвяте разтвор, трябва да ползвате чиста вода. варовитата вода да се неутрализира – на 100 литра се добавя един килограм амониева селитра.

За приготвянето на хомогенен разтвор от праховиден препарат се работи на два етапа: първо се прави кашица от препарата (маточен разтвор). Маточният разтвор се приготвя в отделен съд, като към препарата с постоянно разбъркване се прибавя малко вода до пълното му разтваряне. После се разрежда полученият маточен разтвор с определено количество вода, като постоянно се разбърква.

За приготвяне на разтвор от течен препарат към предварително отмерено количество от препарата се налива известно количество вода с постоянно разбъркване. Получената смес се сипва в пръскачката и се добавя необходимото количество вода при постоянно разбъркване.

Приготвеният разтвор трябва да е чист от механични примеси, утайки и други частици, които могат да запушат дюзите или другите части на пръскачката.

 

Как да го премерите?

 

Ако прахообразен препарат трябва да се използва в концентрация 0,5% от препарата се взима 500 г и се прави маточен разтвор, който се разрежда до 100 литра с вода. Същото е и с течния препарат, като се взема 500 мл от него и се добива до 100 литра с вода.

 

За да си изберете подходящи препарати за растителна защита, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 102 | Прочетено във Вестник за градината