Енциклопедия

Раздел Статии:

Предизвикайте дамското сърце да разцъфти през зимата

Предизвикайте дамското сърце да разцъфти през зимата

Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у нас – като дамско сърце.

Изящната дицентра (Dicentra spectabilis), родом от Сибир и северен Китай, е едно от най-използваните за украса на градинските лехи растение. Образува разклонен ажурен храст с височина около 100 см, с доста дебело вертикално или наклонено коренище.

Появяващите се през пролеттта разлистени стъбла носят в горната си част дълги, грандиозно изививащи се цветни стрелки, украсени със сърцевидни висящи китки. Розовите цветчета започват да се разпукват в края на май и цъфтят около 35-40 дни. В това време растението е необикновено красиво. В края на юни цъфтежа се прекратява и в началото или средата на юли започват да жълтеят листата. През август вегетацията завършва напълно и грижите за растението се преустановяват до април на следващата година.

Отглеждането на дицентрата не е сложно. Тя обича рехава, лека и хранителна почва. В такива условия бързо се разраства, образува храст и обилно цъфти. Добре вирее както на открито слънчево място, така и в полусенчесто. Дицентрата не обича продължителните дъждовни дни на есента, но понася без всякакво укритие дори и по-лютите зими.

Това растение е много добро за форсаж. Когато през есента  листата и стъблата повехнат от земята се изкопава дебелото месесто коренище, разрязва се на части и те се засаждат по няколко в 15-20 сантиметрови саксии. Всеки отрязък от коренището трябва непременно да е снабден с връхна пъпка. Не е беда, ако няма странични корени или са пречупени. До началото на форсажа саксиите се държат в закрито сервизно помещение, като не бива да се позволява корените да изсъхнат. Форсирането може да започне чак в края на декември. Тогава саксиите се пренасят в стая, поставят се на цветраник или до прозореца. Щом стръковете се устремят в бърз растеж е важно подложките на саксииките да са винаги пълни с вода. Последното е необходимо тъй като при своя бърз растеж дицентрата поглъща много влага. Цветовете се появяват 4-5 седмици след началото на форсажа. След цъфтежа надземните части на растението се отрязват до самата повърхност на пръстта, а саксиите отново се прибират в сервизно помещение, където периодично се поливат. През пролетта растенията отново се засаждат в градината. Там то веднага започват нов растеж и бързо се възстановява.

 

 | Views: 621 | Прочетено във Вестник за градината