Енциклопедия

Раздел Статии:

През лятото също се попълват празни места в лозето

През лятото също се попълват празни места в лозето

Традиционната практика у нас и в другите страни е празните места в лозето да се попълват през есента след листопада или през пролетта преди резитбата.

Това обаче може да се направи и през лятото със зелени леторасти, когато развитието им е силно и могат да достигнат до съседното празно място. Предимството е, че зелените леторасти по-лесно пускат корени на всеки възел. Резултатите са много добри, поради което препоръчвам на всички любители лозари и на практиците именно по този начин да си попълнят дупките в лозето.

Технологията е същата, както и при използването на узрели пръчки. Необходимо е да се изкопае канавка от лозата майка до празното място на дълбочина 30-40 см, в основата се поставя и разбърква угнил оборски тор. Отстраняват се листата, колтуците и мустаците на избрания летораст, полага се, полива се.  Основата на летораста се прегъва ниско до почвата, като се придържа с ръката, за да не са пречупи. След което се полага в основата на канавката, засипва се с рохка почва и върхът се изнася над повърхността   на почвата, без да се прекършва, колкото и да е дълга тази част над повърхността на почвата. До него се поставя кол и на него се привързва. До есента той може да се развие до 1-2 м. При засушаване трябва да се полива, така ще се вкорени и ще развие по-силно леторастите.

 

 | Views: 246 | Прочетено във Вестник за градината