Енциклопедия

Раздел Статии:

Почистетe хинапа от излишните клонки

Почистетe хинапа от излишните клонки

Хинапът у нас е разпространен като единични дървета в дворовете и градините в района на Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Хасково и други. Често се среща по скалистите места около Поморие и други крайморски селища.

При него почти не се среща резитба. Почиства се стъблото, отстраняват се клоните, растящи навътре в короната, както и тези които са счупени и увиснали. В млада възраст на дръвчетата е полезно и необходимо да се извършва зелена резитба. Чрез нея биха се насочили хранителните вещества към необходимата дървесина за правилно формиране на короната.

Плодовете му се използват за консумация в прясно състояние или сушени. От тях се приготвят плодови сокове, нектари, конфитюри, компоти, мармалади и пулп за купаж с други овощни плодове с по-ниска киселинност. Плодовете са подходящи за преработка във фармацевтичната промишленост, най-вече като лечебно средство при заболяване на дихателните пътища. За тази цел биха могли да се използват цветовете, листата, кората и корените.

Изобилната листна маса и плодовете са ценен фураж за овце, кози и други животни.

Хинапът е подходящ овощен вид за засаждане на каменисти и ниско продуктивни земи, където от други култури биха се получили незадоволителни резултати.

 

За да поръчате разсад за хинап, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 334 | Прочетено във Вестник за градината