Енциклопедия

Раздел Статии:

Почистете празните бъчви

Почистете празните бъчви

Изпразнят ли се съдовете, в които сте съхранявали виното си, трябва веднага да се погрижите за празните бъчви. Най-напред определете състоянието на съда. Имайте предвид, че в него е останала макар и малка утайка, а и вътрешността им е влажна. Това създава условия за развитие на причинители на оцетното вкисване и плесенясването на дървения съд. Има лесен начин за проверка на това. Приближите запалена клечка кибрит или горяща свещ в отвора на бъчвата. Ако те гаснат, съмнението ви за годността им е налице. Измийте старателно с гореща вода. Ако тя изтича бистра, бъчвата ви е чиста. За да се съхрани за дълго, тя трябва да се опуши със сярна лента. Достатъчно е една лента за 300 литра вместимост на бъчвата. Опушването на дървените съдове трябва да става поне веднъж на тримесечие. Обикновено фитилите имат тегло 5 грама. Те се закачат на тел, заплават се и се вкарват в съда, като свободният край се закрепва на тапата, която се набива добре. Щом с обонянието си установите, че бъчвата има вкисване или мухлясване, пристъпете към почистването й. Вкарайте в нея горещ разтвор от сода за дъски, който е най-ефикасен, когато е 5-процентов. Това означава на 10 литра гореща вода да се прибави 500 г сода. Бъчвата се разклаща силно, за да може разтворът да облее изцяло отвътре съда. Изстине ли разтворът, бъчвата се измива последователно с гореща и студена вода.

При продължително съхранение на вината в бъчвата по вътрешните й страни се образуват кристали от калиев битартарат (винен камък, тригия). Под него се запазват микроорганизмите, причинители на различни болести на вината. Отстраняването им се постига чрез очукване на дъгите от външната им страна. По-лесно е ако бурето или по-малката бъчва, се отдъни, вътрешността й се очуква и след това се измива с четка за дъски, потопена в горещ 5-процентов разтвор от сода потаи (за дъски).

Грижи се полагат и за външния вид на бъчвите. Намажете дъната и дъгите им с горещо ленено масло. Обръчите се поддържат здрави като се боядисват периодично с емайл лак. Не пропускайте да намажете тапите с 3-процентов разтвор от серниста киселина.

 

За да поръчате серни ленти, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 459 | Прочетено във Вестник за градината