Енциклопедия

Раздел Статии:

Помислете вече за собствен разсад от салати

Помислете вече за собствен разсад от салати

Началото на февруари е време за сеитба на разсада за ранни салати, но препоръчително е това да стане на етапи през 7- 10 дни до началото на следващия месец. Така се удължава периода на беритба и консумация.

Салатата е студоустойчиво растение. Температури над 25°С са вредни за тях, защото води до бързо израстване на цветното стъбло и стрелкуване без да се образуват листа. Затова сеитбата след средата на март не си заслужава.

За домашната градина не е необходимо голямо количество разсад. За целта малки сандъчета или саксии ще свършат работа за сеитбата му. Купете или сами си потгответе торо-почвена смес от равни части прегорял оборски тор, чимова почва и пясък. След като напълните с тази смеска сандъчето, заравнете и леко притъпкайте. Очертайте редове през 3- 4 см и засейте семената. Покрийте ги с 1 см пласт от торо-почвената смес. При нормална топлина и светлина разсадът е готов за засаждане 25-30 дни след засяване. При добро отглеждане на разсада трябва да има 4- 5 листа. За разсада редовно се полагат обичайните грижи. Особено внимание трабва да обърнете на температурата, която трабва да е около 15-16°С. Разсадът за салата обикновено не се пикира. Благоприятни условия за разсаждане в градината настъпват към средата на март за топлите райони на Южна България и към края на месеца и началото на април за Северна България.

 

Какъв сорт да изберем… Вижте повече

 

 | Views: 521 | Прочетено във Вестник за градината