Енциклопедия

Раздел Статии:

Позабравеното дамско сърце

Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Дицентра спадат повече от 20 вида, които произхождат от Азия и Северна Америка.

Дамското сърце достига 70-80 см височина и има сочни кухи стъбла и дебели месести корени. Листата са с дълги дръжки, пересто нарязани, сиво зелени. Цветовете са плоскосърцевидни, събрани в едностранен, дъговиден извит клас. Най-често са светлорозови, но през последните години има създадени хибриди в бяло, жълто и тъмнорозово.

Развива се добре на полусенчести места и леки, добре наторени влажни почви. Поддава се на форсаж и може да се използва за рязан цвят през зимата. През последните години се отглежда и в саксия.

Размножаването може да става чрез коренови резници, чрез семена и чрез разделяне на коренището. Последният начин е най-разпространен за единични бройки при домашни условия. Добре е да се направи през лятото, след като растението прецъфти. Коренищата се разделят като се внимава да не се наранят. На всеки дял трябва да има по няколко връхчета.

 

За да поръчате луковици за дамско сърце, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 1273 | Прочетено във Вестник за градината