Енциклопедия

Раздел Статии:

Подмладете старата круша

Подмладете старата круша

В сравнение с останалите овошки крушите се преоблагородяват най-лесно. Когато човек не е доволен от плодовете, които ражда неговото дърво, много лесно може да смени сорта с друг.

Операцията ще е успешна, ако дърветата са до 15-25 годишна възраст. Ако на застарелите крушови дървета се направи специална резитба за подмладяване, може да се преоблагородят по-младите клони, получени от лакомци.

По-възрастните любители, заразени от страстта да облагородяват дървета в горите и деретата около населените места, все още практикуват пепиниерски занаят върху дивите круши. Но не им препоръчваме да преоблагородяват много стари и болни дървета.

 

Растенията се подготвят предварително

 

В короната се прерязват скелетните клони. Времето се определя в зависимост от конкретните климатични условия и е няколко дни преди облагородяването, преди да започне сокодвижението. Преди да бъдат облагородени, изрязаните клони се прерязват с остър нож или косер наново на 5-10 см. Загладените отрези се правят напречно на оста на клоните, за да зарастнат раните по-лесно и калемите да се завързват по-удобно. Избират се правилно разположените клони, които ще образуват основата и скелета на бъдещата корона и там става „операцията”. За целта се избират главно външни клони, които са достатъчно отдалечени един от друг. Вътрешните и излишните се премахват веднага. Оставят се само част от слабите клони, за да притеглят сокове към присадените части, докато се развият добре присадниците. Височината, на която се изрязват клоните в короната, зависи от разположението и дебелината им. Образуваните рани не трябва да са по-големи от 8-10 см в диаметър.

 

На разцеп или под кора?

 

Прилагат се с предимство методите на разцеп или под кора през пролетта със събрани през зимата и добре запазени калеми. Ако при облагородяването не съвпадат камбиалните пластове, добри резултати ще се получат при присаждането на калем поне на едната си страна с камбиалния пласт на присадника и подложката. Любителите биха могли да извършат тези прецизни операции след тренировки върху върбови или тополови леторасли.

 

За да поръчате разсад за нови круши, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 464 | Прочетено във Вестник за градината