Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе се да сеете разсада

Подгответе се да сеете разсада

През януари вече ще мислите за разсада. Ако обаче тогава се сетите, че ви трябва почва, май доста ще сте закъснели. Градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед.

Сега са последните дни да набавите необходимата почва за разсадите. Те обаче си имат своите вкусове към хранителната среда. Най-често се смесват равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен пясък, но да не е прекалено ситен. Повече тор се прибавя, ако земята в градината е бедна. В случай че е тежка и с повече глина, сложете допълнително пясък и торф.

Все пак, ако имате възможност, вземете почва от затревени площи. Тя е най-силна. Разбира се, първо изкопайте тревата. След това накопайте почвата, наситнете я и я пресейте.

Къде да я съхраните? Ако няколко сандъчета разсад са ви достатъчни, може да насипете смеската в кофи или в други съдове. Но ако ще правите повече разсад, тогава под навес изсипете почвата на куп и задължително покрийте с найлон.

 

Всеки със своите капризи

 

Съставът на почвените смески зависи от културата, която ще отглеждате. За зелето, доматите, пипера, патладжана, краставицата, лука е подходящ следният състав: почва – 25-30%, торф или прегорям оборски тор 30-50%, пясък – 25-30%. За зелето може да се увеличи делът на пясъка до 40%. Доматите са по-малко взискателни към качеството на смеската – частта на почвата за тях може да достигне 70%, даже отглеждането им в чиста плодородна пръст дава отлични резултат При израстването на разсада почвата в кофичките значително се уплътнява. За да не става така, може да участват разрохващи елементи – тая роля би изиграл талашът или сухите листа, които обаче трябва да се приготвят още през есента.

 

Растенията „хвръкват” от биохумус

 

Ако искате разсадът да избърза или просто малко сте позакъснели, тогава може на накиснете семената преди засяването в разтвор от биохумус и вода в обемно съотношение 1:1. Разтворът се оставя да отлежи 48 часа, като периодично се разбърква. След като се утаи, извлекът се изважда. Семената, луковиците или картофите се накисват в извлека за 4 часа. После се разстилат и се оставят да съхнат две денонощия. Така обработените семена се засяват в почвени смески, в чието съдържание отново е включен биохумус. Смеската се прави от 85% почва и 15% биохумус. А може почвата да е 50%, биохумусът – 15%, останалите 35% да са перлит.

 

Биохумус от калифорнийски червеи… Вижте повече

 

 | Views: 480 | Прочетено във Вестник за градината