Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе мястото за новите малини

Подгответе мястото за новите малини

В дворните и вилните градини възможностите да изберете най-хубавото място за малината са доста ограничени. Все пак е добре е да огледате мястото и според изискванията на растението да прецените кой кът да му определите.

Задължително е теренът да е чист от плевели и да е добре обработен. Най-подходящи предшественици са фасулът, царевицата, детелината, грахът, люцерната и житните треви. Добри са и някои зеленчуци, но трябва да се избягват картофите, доматите и пиперът, понеже имат някои общи болести по корените с малината. Тя особено добре ще се развива на разорана и хубаво подготвена ливада. Малината не трябва да се засажда поне 3-4 години след изкоренени ягоди, малини и къпини, стари овощни градини или след горски дървета и храсти.

Преди подготовката на почвата мястото трябва да се натори с прегорял оборски тор – по 5-6 кг на 1 кв.м, а на победните – 8-10 кг на квадрат. Вместо него може да се внесе 2-3 кг овчи тор. Оборският тор обогатява почвата не само с хранителни вещества, но и с органични остатъци, които са необходими за развитието на малината, тъй като задържат влагата в почвата. Добре е едновременно с оборския тор мястото да бъде наторено и със 100 г суперфосфат на 1 кв.м, а на леки песъчливи почви се внася и 25-30 г калиев сулфат на квадрат. Ако торите с 0,6-1 кг птичи тор всеки квадратен метър, двата минерални тора може да се дадат в по-малки количества – съответно 60-80 г суперфосфат и 18-20 г калиев сулфат на кв. м. Калиевият сулфат може да се замени и с тройно количество растителна пепел. Не се препоръчва да се тори в самите посадъчни дупки, защото ще се потисне прихващането и началното вкореняване на растенията. Ако определеното място е под наклон, най-добре е предварително да се очертаят и подготвят терасните  откоси и платната. Прави се основно подравняване, а при необходимост и отводняване или насипване на пръст от другаде.

Важно!

За да се подготви добре мястото, трябва да се направи дълбоко изораване най-малко на 30-35 см, а още по-добре на 40-45 см. Задължително е обаче то да се извърши най-късно един месец преди засаждането. Когато не е направена дълбока обработка, преди засаждането се изкопават бразди-канавки, дълбоки 40-45 см и широки около 50 см, като на дъното им се разхвърлят торовете. Запълват се до 2/3 с пръст и се оставя така известно време, докато тя улегне.

 

За да поръчате разсад за малини, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 358 | Прочетено във Вестник за градината