Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе мазето за новата реколта

Подгответе мазето за новата реколта

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия до известна степен зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме избата.

Помещението задължително трябва да се почисти основно. Етажерките, сандъчетата и другите поставки за плодовете също се измиват старателно. Във водата се прибавя дезинфекционно средство, но то да е без мирис. Добре е да боядисате цялото помещение с варно мляко. След това трябва да проветрите много добре, за да не остане миризма от дезинфектанта.

Помещението да е хладно, но да не замръзва, да има възможност да се проветрява. Всички

прозорци или отвори трябва да могат да се затварят плътно и лесно да се отварят. За доброто съхраняване на плодовете са необходими 85-90% влажност на въздуха.

Най-често се използват мазетата, добре е те да са с каменен под, защото може да се навлажнява. Подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6 градуса. По-голяма топлина ускорява зреенето и няма да останат в добро състояние до Коледа.

Плодовете не бива да се смесват със зеленчуци и картофи, тъй като имат способността да поемат миризмата и ще променят вкуса си. Но ако има повече свободно място, можете да приберете заедно плодови и зеленчукови консерви. Ниските температури са подходящи за консервите. Ранните плодове с ограничена трайност не е добре да ги поставяте там, където ще държите зимните. Може още сега да внесат болести и неприятели.

Точният момент на брането също е от значение. Някои сортове, откъснати преждевременно, имат по-голяма чувствителност към физиологични болести. При закъснение пък значително се понижава съхраняемостта, нараства вероятността от гниене, омекване и потъмняване на месото.

 

 | Views: 146 | Прочетено във Вестник за градината