Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе грижливо новата овощна градина

Подгответе грижливо новата овощна градина

Преди да засадите овошки и ягодоплодни храсти, е необходима предварителна подготовка на почвата. Градините се правят за много години и грешките при засаждането понякога не е възможно да се поправят.

 

Планът е най-важен

 

Първо премахнете ненужните дървета и храсти и направете план на мястото. Докарайте на участъка плодородна почва, ако съществуващата не е добра. Наторете с органични и минерални торове, а също така я варувайте, ако е вкислена. На 1 кв.м се внасят 30-40 кг оборски тор, 25-40 г фосфорни и калиеви торове, 40-60 г вар. Всичко равномерно се разбърква.

Пет-шест месеца след подготовката на почвата дърветата могат да се засаждат. Ако през пролетта се подготви почвата, засажда се през есента, ако есен се обработва теренът – ще настанявате фиданките през пролеттта на следващата година.

 

Корените имат нужда от пространство

 

Изкопават се дупки с диаметър 80 см и дълбочина 50-60 см. Те трябва да побират кореновата система на дръвчето. На дъното в центъра се забива кол с дължина 120 см, към него ще се върже младото растение. След това дупката се запълва наполовина с приготвената почва и се прави хълмче, върху което се поставя фиданката. Преди засаждането изсъхналите по време на превоз или съхранение корени трябва да се изрежат, а фиданките да се потопят във вода за поне 5-10 часа.

Най-лесно е, когато двама души работят заедно. Единият поставя фиданката в дупката, другият я заравя, а първият перичдично я разклаща. Целта е да няма празни места около корените, около които по-късно ще се образува плесен. След това почвата внимателно се уплътнява. Важно е да се определи правилното местоположение на кореновата шийка – границата на преминаването на кореновата система в надземната част. При засаждането шийката да е 5-7 см над нивото на почвата.

Добре е около фиданката да се направи място за поливка с бордюрче, високо 15-20 см. Страните на бордюра се уплътнят, за да не се губи от водата. Мястото за поливане да е голямо колкото дупката. Всяка фиданка независимо от времето на засаждане се полива с 3-4 кофи вода. Ако фиданката заедно с почвата хлътне, внимателно я повдигнете, докато кореновата шийка не достигне почвената повърхност. Бъдете много внимателни, защото място на ашладисване винаги намира на 5-10 см над кореновата шийка.

Почвата за ягодоплодните храсти се подготвя предварително на дълбочина 35-45 см. Дозите на минералните торове са същите, както при овощните дървета. Разликата е, че касисът и малината могат да се засаждат в трапове, а за ягодите се подготвят лехи.

 

Разпределение

 

Плодът, който се консумира в най-големи количества, е ябълката. Затова ви препоръчваме да си засадите 8 дръвчета, от тях 2 да са от ранен сорт, 2 да са есенни и 4 зимни. Не пропускайте и крушата, две дръвчета от есенни сортове са ви достатъчни. Още 2 сливи и 2 череши и 1 вишна ще допълнят плодовата колекция. По 2-3 растения касис, грозде, актинидия ще направят градината ви наистина пълна. Със сигурност няма да останате и без ягоди – всяка година слагайте по 200-250 корена. Ако през първата се засаждат 100 растения, през всяка следваща година се добавят още 50. На петата година ягодите, засадени през първата година, се ликвидират. Препоръчваме ви да сложите няколко сорта ягоди, всеки да заема един-два реда.

 

За да си изберете подходящи плодни растения, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 380 | Прочетено във Вестник за градината