Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе водните площи за зимата

Подгответе водните площи за зимата

При климатичните условия на нашата страна е необходимо водните площи и съоръжения  да се зазимяват. От зазимяване се нуждаят чешмите, водните площи, водните огледала и басейните. Това става с помощта на дървени или ламаринени покривни конструкции. В последно време в някои страни за зазимяване се използват и пластмасови материали, които са практични и сравнително евтини.

За дървените конструкции се използват дъски, които предварително или на място се сковават. За да се удължи живота на дъските, боядисайте ги. По този начин конструкциите може да се използват последователно няколко пъти през зимните месеци на годината.

Конструкциите от ламарина също са практични, тъй като те имат по-дълъг живот.

Зазимяването се прави в края на есента, преди започване на първите студове. За целта предварително се източва водата от съоръженията. Железните части към чешмите и фонтаните се обвиват със слама или стъклена вата и въжета. След това съоръженията се покриват с конструкциите – къщички. Празното пространство в конструкциите се изпълва с изолационни материали – слама, сено, сухи листа, дървени стърготини.

Самите басейни се зазимяват чрез покриване на дъното и стените със слама, шума или зебло.

През зимата не трябва да се допуска натрупването на повече сняг. Навреме трябва да се почиства от зазимените съоръжения, тъй като при евентуално затопляне и стопяване на снега водата прониква в басейна и оказва своето разрушително действие. За да се избегне проникването на вода в басейните, е целесъобразно дъното и стените да се покрият с полиетиленови платна и след това да се натрупат  изолационните материали в пласт, дебел 20-25 см.

Има ли в изкуственото езеро растения, те също трябва да се зазимят, ако са по-топлолюбиви. Зазимяват се след източване на водата. Водните лилии може да се зазимят с листа, слама и други подобни материали. Листата и сламата се натрупват в пласт дебел 25-30 см. Най-отгоре, за да не се разнасят от вятъра изолационните материали, се покриват с клонки или дъски с трупчета. Зазимяването се прави в края на октомври началото на ноември.

 

 | Views: 116 | Прочетено във Вестник за градината